На Сколівщині іменем скульптора і січового стрільця Михайла Гаврилка названо школу

Дата: 04.02.2014
Автор:

2011 року завдяки книжці Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” українці дізналися ще про одного патріота і борця за свободу та незалежність України. Напевно, не знайдеться жодного читача, який би спокійно читав життєпис Михайла Гаврилка. Перед нами постає скульптор, який міг би і далі творити неоціненні художні шедеври, але життя покликало його до збройної боротьби за волю і свободу України. Він міг і не воювати, бо як підданий Російської імперії не підлягав військовій мобілізації. Проте, як патріот України, Михайло не тільки зголосився добровольцем Легіону УСС, а і брав найактивнішу участь у його формуванні. З вогненним словом Шевченка полтавський козак пішов у бій проти Російської імперії, пішов, бо вона поневолила його народ. І воював до загину – вороги спалили його живцем у топці локомотива.
Доля Гаврилка схвилювала учнів НВК “СЗШ-ліцей” с. Козьови при Львівському національному університеті ім. Івана Франка, особливо, коли вони переглянули кінофільм “І стеком, і шаблею”.
Козьова розташована за 15 км від гори Маківки, де відбулася переможна битва Українських січових стрільців проти московитів. А оскільки в складі УСС, що воювали на Маківці, була й сотня Василя Дідушка, в якій служив Михайло Гаврилко, отже, й він був серед тих героїв, які здобули цю гору. Зваживши на це, педагогічний та учнівський колективи звернулися до Сколівської районної ради з проханням присвоїти школі ім’я Михайла Гаврилка.
Районна рада задовольнила прохання. Тепер школа називається Навчально-виховний комплекс “Середня загальноосвітня школа-ліцей” с. Козьови ім. Михайла Гаврилка при Львівському національному університеті ім. Івана Франка.
У школі створюється кімната Михайла Гаврилка, де виставляються його фотографії, зображення його робіт, книжки про Михайла, значки і конверти, йому присвячені, кінофільм “І стеком, і шаблею”… Екскурсоводи розповідають про життєвий подвиг Гаврилка.
Наші учні щороку сходять на вершину Маківки.
Напевно, цього року вони робитимуть це з особливим почуттям.

Микола КЛЕПУЦ, учитель історії, с. Козьова на Львівщині

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру