У Івано-Франківську відзначили 130-річчя від дня народження “Князя УСС” Миколи Угрина-Безгрішного

Дата: 28.12.2013
Автор:

В Івано-Франківському міському Центрі патріотичного виховання ім. С.Бандери відбулася зустріч з нагоди 130-ї річниці з дня народження «Князя УСС» Миколи Угрина-Безгрішного. Організував захід заступник директора ЦПВ ім. Степана Бандери Мирослав Нагірний, якому колись у Львові подарували ксерокопію драми «Софія Галечко» (2-ге видання, 1941 р.). Видану ще 1924 року п’єсу конфіскувала польська влада, забороняли нацисти й радянські органи. Театральний гурток «МІФіЯ», що працює на базі ЦПВ ім. С.Бандери під керівництвом Оксани Лабачук, вперше за багато десятиліть презентував твір. Працівники закладу і студенти ПНУ ім. В.Стефаника з успіхом втілили ролі Софії Галечко (Олена Сидорак), її батька (керівник гуртка декоративно-прикладного мистецтва Ю.Дегтярьов), нареченого (Василь Семон), тітки (О.Лабачук), стрільців (Михайло Шевчук, Андрій Микитин, Олег Семанів).

Микола Угрин-Безгрішний. Фото 1918 року

Перед присутніми виступив гість з Рогатина Олег Бойкевич – художник, член Національної спілки краєзнавців України, автор брошури про меморіальний музей-садибу М.Угрина-Безгрішного.

Відомий письменник, поет, драматург, видавець, редактор, фотограф, професор Рогатинської гімназії, голова «Пресової кватири УСС», в’язень польських і румунських тюрем, сотник М.Угрин-Безгрішний народився 18 грудня 1883 року в селі Куп’ятичі біля Перемишля. Вчився в гімназіях Перемишля, Сянока і Тернополя, на філософському факультеті у Львові, звідки разом з іншими українцями в знак протесту після вбивства А.Коцка перейшов до Чернівецького університету. В 1903 р. видав свою першу книгу. З 1909 р. мало не щороку бував на Наддніпрянщині.

В 1914 році він повів своїх вихованців в Легіон УСС, керував освітою в Косівському повіті за часів ЗУНР, у міжвоєнний період очолював УВО-ОУН на Рогатинщині, місцеву філію «Просвіти»… З приходом «перших совітів» став директором вечірньої школи, а потім знову повів гімназистів на боротьбу за Україну. В 60-річному віці професор М.Угрин пройшов увесь бойовий шлях 1-ї дивізії УНА. Опинившись у Баварії, продовжував викладацьку і видавничу діяльність, 1954 р. зредагував новітній номер «Вісника Пресової Квартири УСС», за декілька років до смерті написав твір «Мій життєпис». Помер М.Угрин-Безгрішний на 77-році у м.Новий Ульм, Баварія 18 січня 1960 р. Земляки й вихованці письменника досі згадують його як чесну, світлу, порядну людину, його багатющий спадок потребує глибокого вивчення в Україні.

 www.briz.if.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру