На Черкащині молдавський режисер знімає зірку “Плейбоя” у фільмі про…Холодноярську республіку

Дата: 20.11.2013
Автор:

З минулого тижня село Леськове, що на Монастирищині, перетворилося на суцільний знімальний майданчик. Тут тривають зйомки повнометражного художнього фільму про Холодноярську республіку з робочою назвою “Варіант Марконі” або “Отаман”.

За жанром це – історична драма, в якій події повстанського руху тісно переплетені з життєвими драмами головних героїв. Тут є місце коханню, зраді, розчаруванням та трагедіям. Режисер художнього фільму – людина зі світовим ім’ям, талановитий молдавський режисер, постановник, актор та сценарист Жерегі Валеріу. В головних ролях – відомі актори з України, Канади та Росії. До масовки залюбки долучаються місцеві жителі та мешканці найближчих сіл. В цілому, в масовці задіяно близько 200 акторів. “Варіант Марконі” знімається на замовлення Державного агентства України з питань кіно, спільно із “Молдавкіно” та продюсерським центром “Інсайтмедіа”. В прокат фільм вийде у вересні наступного року. Його автори очікують приголомшливий результат від своєї роботи і сподіваються, що “Варіант Марконі” братиме участь у Канському фестивалі.

На місці зйомок вдалося побувати і власкору “Прес–Центру”…

Під’їжджаємо до Леськівського замковища. Через ворота саме вибігає троє чоловіків. Сідаючи у старенький “Москвич”, один із них закликає односельця, який проїжджав мимо: “Давай, скоріше – на зйомки. Сьогодні треба багато мужиків на роль більшовиків і повстанців. Беруть усіх. Ми – додому. Переодягнемось і… на знімальний майданчик”. Чоловіки сідають в “Москвич” і швидко від’їздять. “Новозавербований актор”, не вагаючись, теж поспішає на знімальний майданчик. За півгодини усі четверо – переодягнені у довгополі шинелі та з “будьонівками” на голові, долучаються до ролі більшовиків.

Вже в замковищі, біля пересувної гримерної, в чергу вишикувалися актори з місцевих селян, які в масовці грають роль більшовиків та повстанців. Юнака із повстанців, для колориту на екрані, прохають викачатися у листі та бруді. Хлопчина покірно падає на землю. За мить, як кажуть, результат на лице. Але юнак – усміхнений та щасливий. Щоденні зйомки йому аж ніяк не набридли. Навпаки – сьогодні він зніматиметься поруч з російським, канадським та українськими професійними акторами. А про це можна було тільки мріяти.

На майданчику – як в мурашнику. Загалом, знімальна група складається із понад 100 чоловік. Кожен чітко виконує своє завдання. Але головним на знімальному майданчику є режисер – Жерегі Валеріу. Власне, навколо нього і крутиться весь кіношний процес чергового знімального дня. – Сюжету фільму не розкриватиму. Нехай залишається інтрига. Сьогодні ж ви стали свідком зйомок епізоду про катування одного із головних героїв фільму – отамана Богдана, якого блискавично грає український співак Михайло Грицкан (його ще називають українським Висоцьким). Заради фільму Михайло навіть відмовився від одного із важливих концертів, – ексклюзивно розповідає нашому виданню генеральний продюсер фільму, співзасновник продюсерського центру “Інсайтмедіа” Володимир Філіпов (відомий, як продюсер комедії “Міліцейська академія” (2005), мелодрами “Не намагайтеся зрозуміти жінку” (2008), “Той, хто пройшов крізь вогонь” (2011), “Іван Сила” (2013) та багато інших. – Замковище – це головний штаб більшовиків. Сюди привезли взятих у полон холодноярських повстанців. Серед них – отаман Богдан.

– Вибір Леськівського замку для зйомок був абсолютно випадковим, – каже Філіпов. – Побачивши в Інтернеті його розкішні світлини, ми вирішили, що кращого місця для зйомок ключових сцен нам не знайти. Чекали глибокої осені, аби листя на деревах повністю обпало і замок добре проглядався з усіх сторін. А оскільки у фільмі йдеться про історичні події, що відбувались протягом 1918 – 1922 рр. в Холодноярській Республіці – осередку українського повстанського руху проти загарбників (німецьких окупантів та російських “білих” і “червоних” інтервентів), Леськівський замок нам підійшов ідеально. Спершу зйомки проходили в Пирогово, сьогодні знімаємо в Леськове, а далі місцем локації стане станція Цвітково (музей залізничників). Наймасовішим місцем локації буде Буцький каньйон у Маньківському районі Черкащини. Там ми зніматимемо табір повстанців. Це будуть наймасштабніші зйомки, де в масовці буде задіяно понад 500 людей. Зніматимемо в грудні – у складних умовах зими.

Головну жіночу роль – Марії – у фільмі грає епатажна Даша Астаф’єва — українська модель, співачка, телеведуча, актриса, солістка групи “NikitA”, фотозірка журналу еротики “Плейбой”. Саме навколо Марії і закрутиться головна сюжетна лінія.

Чудово, за словами режисера та генпродюсера, грають свої ролі в масових сценах місцеві жителі – як дорослі мешканці Леськового, Матвіїхи, Монастирища та решти навколишніх населених пунктів, так і школярі (переважно, 9–11–класники) та студенти Монастирищенського профліцею. Їм відводиться роль більшовиків, повстанців та простих селян. Хтось у кадрі з’явився один раз, хтось щодня виконував нову роль. Кажуть, коли фільм вийде на екрани – дивитимуться його усім селом, шукаючи в кадрі себе і знайомих…

– На жаль, переважна більшість українців, а особливо молодь, не знають усієї історичної правди холодноярських подій, – коментує нам Філіпов. – Тому основним завданням фільму “Варіант Марконі” є прагнення донести справедливі історичні віхи і показати, якою насправді була Холодноярська республіка і як її існування змінило хід історії.

Що ж, нам залишається очікувати вихід повнометражного фільму на широкі екрани…

Підготував: Світлана ДРАЧУК
Джерело: Прес-Центр
 
Від “Козацького краю”: дуже хочеться вірити, що за українські гроші не знімуть антиукраїнський фільм…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру