Як анархісти в Одесі день народження батька Махна гуляли…

Дата: 11.11.2013
Автор:

Виповнилося 125 років від дня народження українського політичного і військового діяча, керівника повстанського руху на півдні України під час громадянської війни 1918-1922 років Нестора Івановича Махна. Очолювані ним загони анархістів із зброєю в руках виступали проти гетьманату Павла Скоропадського, армії Антона Денікіна, військ Директорії, Антанти і Червоної армії. І хоч історики й досі не можуть дійти спільної думки в оцінці теорії анархізму, «махновщини» й постаті самого Махна, члени партії «Союз анархістів України» вважають себе спадкоємцями батька Махна. До речі, сам він навіть так підписував свої накази. Його життєвим кредо були слова: «Із пригніченими проти гнобителів – завжди!»                     

Колона анархістів на Дерибасівській

Саме під цим девізом активісти «САУ» і влаштували в Одесі 7 листопада марш центральними вулицями міста й мітинг на Думській площі. Південна Пальміра не випадково першою відзначила 125-річчя Нестора Махна. Адже саме тут знаходиться центральний офіс «Союзу анархістів України». За словами голови її політвиконкому В’ячеслава Азарова, це єдина у світі зареєстрована й легальна анархістська партія. Сам він уточнює, що «САУ» є право-анархістською або так званою анархо-капіталістичною партією.

Одесити безліч разів були свідками влаштованих нею акцій протесту, пікетувань та мітингів. Анархісти й нині продовжують боротьбу з місцевим керівництвом, яке розбазарює приморські схили, нищить зелені зони, спотворює архітектурні перлини міста і виношує руйнівні плани його «генеральної перебудови». Відома партія і своїми акціями у столиці та інших містах України. Значний резонанс у суспільстві мала, зокрема, всеукраїнська листівкова кампанія «Не спи, замерзнеш!». Це була спроба пробудити громадсько-політичну активність громадян України на захист своїх власних прав і свобод.

Погуляли одеські анархісти на дні народження свого батька Махна з розмахом. Близько ста членів «Союзу анархістів України» пройшли маршем під своїми чорними знаменами від Соборної площі до Приморського бульвару. Тут звучали і традиційні лозунги анархістів про те, що їхній головний ворог – держава, що вони виступають за народне самоуправління, і актуальні заклики покарати депутатів-бузувірів, що нищать Одесу. В ході мітингу послідовники Нестора Махна зажадали від мерії скасувати своє рішення про передачу в приватні руки скверу біля кінотеатру «Вимпел» та визнати не дійсними результати громадських слухань про забудову Фонтану й Аркадії, які відбулися фактично без участі громадськості. Резолюцію мітингу анархісти передали в міськраду.

Одеські анархісти, які на повному серйозі твердять, що Україну врятує махновщина, все ж не позбавлені й почуття гумору. В’ячеслав Азаров на своїй сторінці УКонтакті написав, що одразу після попередньої акції анархістів на Грецькій площі подав заяву на звільнення одеський мер Олексій Костусєв, а в день нинішнього махновського маршу був звільнений з роботи губернатор Едуард Матвійчук. «Дивні співпадіння, – зауважив лідер анархістів і додав: – По чию душу нам виступити наступного разу? Приймаю замовлення.»

Завершити ж цю розповідь про послідовників батька Махна у дні його 125-річчя хочу його поетичними словами, звернутими до нас.

Проклинайте мене, проклинайте,

Якщо я вам хоч слово збрехав.

І про мене згадайте, згадайте,

Я за правду, – за вас воював!

За пригнічену хамом громаду,

За народу нечуваний злет.

Я ненáвидів чванство і зраду,

Був зі мною в кумах кулемет.

Ми проливали кров і піт,

З народом щиро говорили.

Перемогли нас. Тільки слід,

Ідею нашу тим не вбили

Хай поховають зараз нас,

Та наша суть не кане в Лету,

Вона прокинеться в потрібний час,

До перемоги передавши естафету!

  Сергій ГОРИЦВІТ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру