“Холодний Яр” встановить у Львові меморіальну таблицю авторові першої Шевченкіани, закатованому більшовиками

Дата: 19.10.2013
Автор:

У Львові на фасаді будинку №21 на вул. М.Коцюбинського встановлять меморіальну таблицю скульптору Михайлу Гаврилку.

 Відповідне рішення прийняв виконавчий комітет Львівської міської ради, інформує кореспондент Вголосу.

З пропозицією про встановлення меморіальної таблиці у львівську мерію звернувся Історичний клуб «Холодний Яр». На цю організацію поклали функції замовника на проектування, виготовлення та встановлення таблиці.

Михайло Гаврило – відомий митець, який створив чотири проекти пам’ятників Тарасові Шевченку. Він був автором власної Шевченкіани – увіковічнював Тараса Шевченка в барельєфах, горельєфах, плакетках, портретах та медальйонах, яка стала провідною темою його життя і творчості.

Під час Першої світової війни Михайло Гаврилко у складі УСС брав участь у боях проти військ Російської імперії, а на початку 1920-х років воював як отаман на Полтавщині.

Поряд із творчістю займався активною політичною діяльністю як член Революційної української партії, згодом — Української соціал-демократичної робітничої партії, з 1914 р. — Союзу визволення України. Працював серед українських військовополонених у Фрайштадтському та інших таборах. З початком Першої світової війни у 1915 р. вступив до Легіону Українських січових стрільців, 1916-18 рр. — хорунжий. З 1918 р. перебував у складі Сірої дивізії, командир саперної чоти. З 1920 р. — командував повстанським загоном Армії Української Народної Республіки на Чернігівщині, закінчив життя партизаном-повстанцем.

Михайла Гаврилка заарештували чекісти, як керівника антибільшовицького повстання на Диканьщині, його стратили у Полтаві восени 1920 p. За іншими даними того ж року його схопили більшовики та стратили в м. Конотоп, спаливши живцем в пічці паровоза.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру