В унікальній трипільській печі, знайденій на Черкащині, туристам запропонують виготовляти посуд за стародавніми рецептами

Дата: 02.10.2013
Автор:

Українські археологи в Черкаській області під час розкопок найбільшого поселення Трипільської культури в Європі біля села Тальянки знайшли три унікальні печі. Відкриттю раді всі : і археологи , і історики , і гончарі – адже до цього ніхто не знаходив печей епохи енеоліту , та ще в такому хорошому стані.

“На жаль Україна вже 20 років не фінансує розкопки Трипільської культури , – розповів директор Державного історико -культурного заповідника ” Трипільська культура “Владислав Чабанюк . – Розкопки проводимо в основному за рахунок іноземних меценатів. Вже три роки до нас приїздять німецькі геофізики ” .

Їдуть німці за свої гроші і зі своїм обладнанням. Як стверджують вони самі , заради того , щоб древніми знахідками милувався весь світ.

” Завдяки німецькій геос’емке вдалося знайти два будинки і три грубки , – каже Чабанюк . – І це при тому , що площа древнього поселення – близько 450 гектарів. Так просто грубку або житло не знайдеш. Спасибо технологічному прогресу : до цього виявлялися тільки великі об’єкти , а ось тепер можна розрізнити й ті , що подрібніше ” .

За 120 років розкопок технологічних печей в стародавньому поселенні не знаходили. Зате тепер історики можуть впритул ознайомитися з гончарними технологіями трипільців. У таких печах виготовляли посуд – кухонну , їдальню і ритуальну – а потім вже розписували орнаментами.

” Конструкція у старих печей унікальна , – розповідає Владислав. – Навіть сьогоднішні гончарі здивувалися : трипільські печі , виявляється , набагато практичніше і технологічніше , ніж сучасні грубки і тим більше ті , які з’явилися вже за часів Київської Русі”.

Самі печі мають розміри 2х2 метри. Вони трикамерні , з продув , зроблені з глини і битою кераміки для більшої міцності. У них виготовляли саме той посуд , яка зараз зберігається в музеях. Одну з печей Владислав Чабанюк планує перевезти до музею Трипільської культури в селі Легедзине , поруч з Тальянки . Піч виріжуть разом із землею і доставлять до музею за допомогою крана. Правда , там ще не визначилися , де її поставити . Ще одну піч повністю законсервують , а третю візьмуть на вивчення в Інститут археології.

“Наступного року плануємо запросити майстрів і гончарів на консультацію , спробуємо запустити піч у музеї , – ділиться планами археолог . – Якщо запустимо – ласкаво просимо туристів виготовляти посуд за стародавніми рецептами” .

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру