У лісах Холодного Яру розпочинають знімати фільм за романом Юрія Горліс-Горського

Дата: 11.07.2013
Автор:

12 липня у лісах Холодного Яру на Черкащині розпочинаються зйомки фільму “Холодний Яр” за мотивами однойменної книги Ю. Горліс-Горського. Про це повідомляє громадський рух “Не будь байдужим!” Короткометражну стрічку зніматимуть активісти Всеукраїнської громадської організації “Не будь байдужим!” та продакшн-студія “Диваки”. Триденний марафон лісами наважилися витримати дніпропетровський історик Олег Репан і місцеві екскурсоводи Богдан Легоняк та Віктор Гугля. Фільм у вигляді відеоуроку розповсюджуватимуть небайдужі люди восени та взимку 2013-2014 р. Планується, що диск мають переглянути 100 000 школярів в Україні.

ДОВІДКА

«Не будь байдужим» — громадський рух в Україні. Заснований у вересні 2005 року як акція «Не будь байдужим!» групою музикантів. З травня 2006 року трансформувався у громадську організацію. Зареєстрований як Всеукраїнська громадська організація. Виконавчим директором організації є Оксана Левкова.
Мета руху:
• сприяти відновленню української громадянської свідомості
• донести до мешканців міст, що зробити країну справді Україною — розвиненою українською державою — можливо лише за умови їхньої безпосередньої активності, створення самими людьми повноцінного життя у своєму місті, містечку, селищі.
Учасники:
• музичні гурти: «Воплі Відоплясова», «ТНМК», «Mad Heads», «Мандри», «Мотор’ролла», «Ot Vinta!», «Тартак», «ФлайzZzа», «Гайдамаки», «С.К.А.Й.», «Роллік’c», «Гуляйгород», «ШиЗО», «Вурдалаки»;
• окремі артисти: Ніна Матвієнко, Володимир Кушпет, Сергій Захарець, Ярослав Джусь;
• письменники: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Сергій Жадан, Олександр Ушкалов, Тарас Прохасько, Ірен Роздобудько, Анатолій Дністровий, Лариса Денисенко, Леся Воронина, Сергій Іванюк.
• спортсмени: Ірина Мерлені, Василь Вірастюк, Олег Добко.
• модельєри: Оксана Караванська, Лілія Пустовіт, Роксолана Богуцька, Руша Полякова
• вчені-філологи: Лариса Масенко, Орися Демська-Кульчицька, Леся Демська, Оксана Калиновська;
• журналісти, телеведучі, критики: Юрій Макаров, Богдан Кутєпов, Мирослав Джонович Кувалдін, Юрко Зелений, Євген Булавка, Ярослава Музиченко, Оксана Чухліб, Віктор Крук, Володимир Щербина, Ольга Бабчук, Ярина Скуратівська.

Гасло руху: «Ні — Малоросії! Зробимо країну Україною!»
Ідеологія:
• Усім громадянам України, незалежно від етнічного походження й регіону проживання вигідно, щоб Україна стала повноцінною європейською державою, а не колоніальним придатком Росії.
• Волю й добробут громадянам України забезпечить тільки європейська модель розвитку.
• Україну повинна поєднувати державна українська мова. Державні службовці усіх рівнів повинні користуватися на службі винятково українською мовою. Молодь, яка знає українську мову й прагне спілкуватися українською мовою в російськомовних містах України, повинна себе почувати комфортно.
• Перехід на українську мову не може бути примусовим — це повинне бути особисте рішення окремого громадянина.
• Усі події, процеси повинні бути подані неупереджено, постаті оцінені з точки зору відповідності їхніх дій українським інтересам — передусім створенню й зміцненню самодостатньої держави.
• В обов’язковому порядку повинні буть озвучені поіменно прізвища ініціаторів репресій, голодоморів і русифікації в Україні.
• Будь-яка влада, у будь-якій країні вимагає щоденного контролю з боку суспільства, тому що вона діє лише тоді в його інтересах, коли знає, що суспільство не дозволить їй діяти інакше.
• Громадяни України повинні досягати професіоналізму у своїй діяльності, що є необхідною умовою будівництва конкурентоздатного європейського суспільства.
В історичному блоці акцій руху “Не будь байдужим!” варто згадати передусім про проект «Мазепа. Made in Ukraine», що зайняв у небайдужих цілий 2008-й рік та першу половину 2009-го. Заходи присвячувалися 300-річчю з початку повстання на чолі з гетьманом Іваном Мазепою, 300-річчю Батуринської трагедії, а також 300-річчю Полтавської катастрофи. Проект складався з двох сегментів: 1) дійство у Палаці спорту за участю модельєрки Оксани Караванської, атлета Василя Вірастюка, письменниці Оксани Забужко, музичного критика Юрка Зеленого, олімпійської чемпіонки Ірини Мерлені, гуртів «ВВ», «ТНМК», «Mad Heads» (м. Київ, 4 жовтня 2008 р). 2) всеукраїнський конкурс творів серед учнів 8-11 класів на тему «Хто для мене Іван Мазепа?» (серпень 2008 – червень 2009).
Акція НББ в Палаці спорту стала видовищним дійством. Відвідувачі мали змогу безкоштовно зробити барокові зачіски у перукарів-знавців старовини, які приїхали зі Львова.
Митець Віктор Крук фотографував молодь, яка одягалася в розкішний одяг епохи гетьмана Мазепи (завдяки майстерні автентичного костюму «Шляхетний одяг»). У змаганні «Хто для мене Іван Мазепа?» було зареєстровано 50 тисяч анкет. Журі на чолі з кандидатом історичних наук, старшим науковим співробітником Інституту історії України НАН України Ольгою Ковалевською перевірило 8 тисяч творів. Переможці отримали книжки, медалі, диски, футболки, дипломи.
Волонтери видали дві брошури про Мазепу: одну підлітковим сленгом написали філологи Києво-Могилянки, а другу створив рок-музикант і художник Юрко Журавель (гурт «От Вінта!»).
До цього тематичного блоку належить також щорічний Історичний табір імені мецената Є. Чикаленка для дітей з багатодітних сімей різних областей України. У 2010-му проведення табору профінансував Олег Скрипка.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру