Пам’ятник Гонті й Залізняку в Умані виготовить скульптор з Києва

Дата: 13.06.2013
Автор:

Над 11-метровим пам’ятником очільникам народного повстання 1768 року Максиму Залізняку та Івану Гонті уже працює київський скульптор. Гроші на будівництво пам’ятника в Умані надходили від благодійників на спеціальний рахунок. Про це кореспонденту «Умань.Інфо» розповів отаман, полковник Уманського козацтва Володимир Сивак.

- Уже сьогодні йде робота. Над ним працює скульптор із Києва. Пам’ятник буде створений згідно існуючого макету. Він матиме полімерне наповнення, а зверху буде оббитий кованою міддю. Сподіваємось, що уже в наступному році в Умані з’явиться пам’ятник героям народно-визвольного гайдамацького повстання Івану Гонті та Максиму Залізняку. До речі, є відповідний план-ескіз не лише пам’ятника, а й усієї прилеглої до нього території. Адже ми сподіваємося у майбутньому створити ще й музей визвольної боротьби, -  каже Сивак.

Ім’я скульптора, який нині працює над створенням пам’ятника уманські козаки не називають. Кажуть: всьому свій час.

Нагадаємо, що ще 1968 року в Умані було встановлено камінь-обітницю – мовляв, тут постане пам’ятник Гонті й Залізняку. В 1989-91 р.р. до питання знову повернулися – скульптор Іван Гончар створив ескіз та модель пам’ятника Коліївщині, які були схвалені громадськістю і 4-ма урядовими комісіями, а українська діаспора почала було збирати кошти на його спорудження. У місцевому краєзнавчому музеї досі є цей макет За задумом Гончара висота памятника має бути 11 метрів, а вершників – 4,5 метрів.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру