На горі Маківці в Карпатах поминали січових стрільців, полеглих за Україну

Дата: 19.05.2013
Автор:

На горі Маківка в Карпатах, між Тухлею і Головецьком, на Львівщині відбулася поминальна молитва за іменами воїнів легіону Українських Січових Стрільців, які полягли у героїчній боротьбі 1915 року на Першій світовій війні.

На Маківці відслужили літургію, помолилися за полеглих і освятили могили. Школярі запалили лампадки на могилах січовиків і стояли на варті. Місцеві артисти підготували творчу програму, а Закарпаття вшанувало Меморіал Слави стрілецькими піснями у виконанні чоловічого хору “Купаж” з міста Берегово (художній керівник Ігор Полянський). У тих піснях – відтворено справжню історію першої української військової школи.

Положення російсько-австрійського фронту під час боїв за Маківку вимагало виставити проти ворога частини УСС, які вже з першого дня 29 квітня змінили хід бойових дій. У звіті командування 55-ї дивізії від 2 травня 1915 року зазначалося: “Зі запалом, одушевлені правдивим патріотизмом, з розмахом як шумна буря, якій ніщо опертися не може, кинулися молоді хоробрі сини тієї країни в обороні рідної землі на ворога й приневолили його залишити те, що він вважав за здобуте. Небезпеку усунено. Українські Стрільці двічі рішили бій у нашу користь. Вони можуть гордо дивитися на свої подвиги, бо повсякчасно залишиться в історії слава їхніх хоробрих подвигів, та золотий лавровий листок в історії їхнього народу”. Маємо свідчення того, що боротьба була важка і вимагала жертв. Жертви не були марними, адже принесені в ім’я незалежної України.

Довідка

З 29 квітня до 4 травня 1915 року на горі Маківка точилися запеклі позиційні бої на східному фронті між підрозділами австро-угорської 55-ї піхотної дивізії І. фон Фляйшнера (до складу якої входили 7 сотень 1-го та 2-го куренів Українських Січових Стрільців) та російськими військами 78-ї піхотної дивізії генерала Альфтана. У 1920-х роках члени Українського Військового Об’єднання, а згодом Організація Українських Націоналістів започаткували встановлення хрестів полеглим за волю України поблизу центральної вершини Маківки. Ці могили – перший військовий цвинтар українців. У 1930-х українська молодь розпочала масові паломництва на “горбочок” на Маківці. У 1998-1999 рр. Сколівщина цвинтар Січових Стрільців відбудувала: встановили 50 хрестів на могилах січовиків та один пам’ятник-Меморіал на честь тих січовиків, котрих ідентифікувати не вдалося.

www.zakarpattya.net.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру