На телеканалі ZIK телепроект “Історична правда” стартує із зустрічі з сином головнокомандувача УПА

Дата: 06.03.2013
Автор:

Героєм першого випуску програми «Історична правда», який вийде на львівському телеканалі ZIK 12 березня о 22.00, стане син головнокомандувача Української повстанської армії Юрій Шухевич. Як уже повідомляла «Телекритика», програма стане телеверсією очолюваного Вахтангом Кіпіані онлайн-проекту «Історична правда» й виходитиме щовівторка.

Хронометраж випуску становитиме одну годину. Структура програми, жанр якої її автор визначає як тележурнал, залежатиме від тематики випуску – це може бути одна тема, певний історичний період або мозаїка подій і розмов. Будуть у програмі й сталі рубрики, присвячені історичним книжкам, очевидцям, родинним архівам, голосам людей, яких глядачі ніколи не бачили, а також музична рубрика.

Разом із Вахтангом Кіпіані над проектом працюватиме редактор Павло Бук, який раніше був здіяний у політичній програмі «Люстрація», та репортер Ірина Венгер, яка займалась журналістськими розслідуваннями на каналі ZIK.

Була спроба започаткувати історично-документальний телепроект на ТВі, однак керівництво каналу, не відкидаючи ідеї, весь час відкладало її втілення, аж поки воно не стало неможливим. Натомість, від моменту зустрічі з керівництвом каналу ZIK, якому Вахтанг Кіпіані запропонував ідею проекту, до виходу першого випуску минув неповний місяць, наголошує журналіст. За його оцінкою, в Україні є два-три телеканали, потенційно зацікавлені в подібних проектах.

У першому випуску «Історичної правди» Вахтанг Кіпіані говоритиме з Юрієм Шухевичем про останні дні та героїчну смерть його батька – Романа Шухевича, або генерала Тараса Чупринки. Також буде оприлюднено нещодавню офіційну відповідь від Федеральної служби безпеки Росії про те, чи зберігаються в її архівах матеріали про Романа Шухевича.

У наступних випусках ітиметься про початок 90-х та початок 2000-х – так звані ключові моменти, або ж розвилки історії: переддень проголошення незалежності України, референдум 1 грудня 1991 року, переділ Чорноморського флоту, Помаранчеву революцію тощо. «Я припускаю, що частина тем і підходів будуть полемічними. Це нормально, адже ми живемо в досить вільному суспільстві й маємо сприймати інші точки зору», – каже Вахтанг Кіпіані.

Нагадаємо, Вахтанг Кіпіані був ведучим інформаційно-аналітичної програми «Підсумки з Вахтангом Кіпіані» на каналі TВi, однак на початку року звільнився через припинення виробництва проекту.

Телеканал ZIK можна бачити у вечірньому ефірі львівського 12 телеканалу (ОДТРК), супутникових та кабельних мережах, а також на сайті.

www.telekritika.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру