Повстанський рух: «Холодний Яр по-вінницьки»

Дата: 14.02.2013
Автор:

12 лютого у Вінницькій книгарні «Є» відбулось засідання дискусійного клубу «Хронотоп», темою обговорення якого була «Повстанський рух на Поділлі», і до участі у якій були запрошеними члени Історичного клубу «Холодний Яр» – В’ячеслав Березовський, кандидат історичних наук Констянтин Завальнюк та дослідник повстанського руху, письменник Олександр Дмитрук. 

Сидячих місць для декількох десятків молодих людей не вистачало, люди стояли у проходах, адже учасники дискусії прийшли послухати про історичні події які відбувались на теренах Вінниччини у 1917-1920-их роках, коли їхні прадіди взялися за зброю, і били нею тодішніх окупантів.
Молоді патріоти мали змогу почути правду історії боротьби українського народу, яку не викладають у місцевому педагогічному університеті та інших закладах освіти: про повстанських отаманів – старшин армії УНР Якова Шепеля, який тричі звільняв місто Вінницю, Ананія Волинця, полковника Якова Гальчевського, маловідому «Ямпільську республіку» та її керівника полковника Семена Ільницького, який півтора року утримував територію півдня Вінниччини під жовто-блакитним прапором УНР.
Всі доповідачі-експерти одноголосно підтвердили тяглість змагань за Українську Самостійну Соборну Державу від боротьби армій УНР, УГА та повстанського руху до героїчного подвигу УПА, керованої ОУН, а причинами поразки Перших визвольних змагань визнали відсутність на той час потужної політичної націоналістичної сили, на яку міг би опертись тодішній провідник ідеології націоналізму Микола Міхновський.
Голова Конгресу Українських Націоналістів у області В’ячеслав Березовський презентував присутнім книгу Є.Алетіяно-Попівського, видану в Лондоні 1980 року, у якій автор описує боротьбу ОУН на Вінниччині, очолюваної ним самим у 1942-1943 роках, та надзвичайно маловідому історію збройної боротьби боївок УПА утворених на Вінниччині наслідниками учасників подільського повстанського руху 20-их.
Було оприлюдненим надзвичайно важливе завдання для патріотичної громадськості області про потребу перевидання книги у Вінниці, та її поширення серед громадянства.
Присутнім не вистачило часу півторагодинної дискусії для цікавого спілкування, проте найголовнішим є те, що сучасна вінницька молодь щиро прагне віднайти історичну правду про боротьбу своїх прадідів за ту справжню національно орієнтовану Україну, яку ще належить розбудовувати і їй.

Прес-служба Вінницької ОО КУН

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру