У Харкові скалічили будинок Хвильового

Дата: 22.12.2012
Автор:

Це один із перших у Харкові “компанійських” будинків – так називалися будинки, де квартири, на відміну від дохідних, не знімалися мешканцями, а належали їм за правом власності. Жив в таких будинках в основному середній клас – лікарі, інженери, художники. Більшовики націоналізували ці квартири і влаштували в них комуналки (так зване “ущільнення”).

Цей будинок був другою за рахунком спорудою такого плану. Першу було побудовано на тій же вулиці в 1912 році – це житловий будинок по вулиці Римарській, 6.

У будинку по Римарській, 19  з  1925 по 1930 рр.  жив Микола Хвильовий (Микола Фітільов) - один із найцікавіших українських письменників 1920-30 років. На згадку про це на фасаді встановлено меморіальну табличку.

Хвильовий вимагав “дерусифікації пролетаріату”, висунув знамените гасло ”Геть від Москви”, яке означало дистанціювання української культури від російської, орієнтації на “психологічну Європу”.
Йому “пощастило” стати антигероєм відомого листа Йосифа Сталіна генсеку ЦК КП(б)У Лазарю Кагановичу та іншим членом українського політбюро у справі “націонал-ухильників”. Вождь прямо застерігав: Хвильовий аж надто захоплюється «якоюсь месіаністичною роллю української молодої інтелігенції”.
Відомий історик Юрій Шаповал виділяє те, що було мішенню для гострого язика та пера Хвильового – “Холуйське упадання українських політиків і переважної більшості інтелігенції перед усім московським як найзначнішим інтелектуальним явищем, провінційний рівень амбіцій, розмита, малоросійська ідентичність”.

www.istpravda.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру