У Києві відкрилася унікальна документальна виставка, присвячена автору знаменитої “Роксолани”

Дата: 15.10.2012
Автор:

15 жовтня у галереї Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України (вул. Володимирська, 22-а, територія Національного заповідника «Софія Київська») відбулося відкриття документально-книжкової виставки, присвяченої життю, творчій та громадській діяльності одного з найпопулярніших українських прозаїків ХХ ст., Героя України Павла Архиповича Загребельного (1924-2009).

В експозиції виставки, ініційованої Державною архівною службою України, представлено документи з чотирьох центральних державних архівів, архівів Дніпропетровської та Полтавської областей. Більшість документів оприлюднено вперше, а їх цілісний комплекс становить унікальну базу для ознайомлення з багатогранною постаттю великого майстра.

Фонди ЦДАМЛМ України містять понад 300 документів за 1952–1995 рр., пов’язаних з творчим шляхом П.А. Загребельного. Серед них є й унікальні: приватне листування письменника з колегами та друзями (Б.Д. Антоненко-Давидовичем, П.М. Бібою, З.В. Гончаруком, В.А. Логвиненком, Т.Й. Стах, Ю.Я. Барабашем, Н.К. Ніколенко, В.О. Міняйлом, В.С. Бабляком, П.Г. Тичиною, П.В. Угляренком, Г.А. Наморадзе, Л.С. Первомайським, С.О. Голованівським та ін.); численні фотографії; машинописні примірники оповідань, романів, п’єс та сценаріїв, що збереглися у фондах видавництв та редакцій. Окремі блоки документів складають тексти виступів П.А. Загребельного на пленумах та з’їздах Спілки письменників України, матеріали про висунення на здобуття Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка, документи ювілейних комісій та комітетів, до складу яких входив П.А. Загребельний, тощо.

Із документів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління (ЦДАВО) до експозиції включено ті, що пов’язані з нагородженням П.А. Загребельного орденами «Знак пошани» (1960, 1971), Трудового Червоного Прапора (1967, 1984), Леніна (1974), Жовтневої революції (1981); Державною премією СРСР за роман «Розгін» (1980), участю у роботі Верховної Ради УРСР, у т.ч. у складі підкомісії по освіті, науці і культурі (1970 і), а також особова справа письменника (1991).

Центральний державний архів громадських об’єднань України (ЦДАГО) виявив для експонування особовий листок з обліку кадрів, автобіографію та характеристику П.А. Загребельного (1979); документи про затвердження письменника головним редактором «Літературної газети» (1961), відповідальним секретарем (1969), заступником голови (1971), секретарем правління (1973), першим секретарем правління СПУ (1979), а також постанову Політбюро ЦК КПУ про перехід на творчу роботу (1986).

Документи Центрального державного кінофотофоноархіву України ім. Г.С. Пшеничного представлено фотографіями П.А. Загребельного 1960-х – 1990-х рр., зробленими під час пленумів СПУ, Декади грузинської літератури в Україні, на засіданнях Верховної Ради УРСР, у майстерні народного художника СРСР С.Ф. Шишка, під час одержання премії ім. М. Старицького та ін.

Мала батьківщина П.А. Загребельного, Полтавщина, представлена фотографіями з редакційних альбомів газети «Зоря Полтавщини», особистим фотоальбомом письменника Ф. Моргуна про відвідування П.А. Загребельним Полтавського краю, участь у відкритті музею М.В. Гоголя у с. Гоголеве, спілкування з читачами, робітниками, селянами та ін. подій його громадського життя.

Державний архів Дніпропетровської області виявив безцінні матеріали, що відображають роки навчання П.А. Загребельного на філологічному факультеті Дніпропетровського державного університету: про його участь у редагуванні «Літературного збірника творчого гуртка філологічного факультету ДДУ», у роботі Наукового студентського товариства, студентських конференцій та ін.

www.jurlige.ligazakon.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру