На Тернопільщині відкрили пам’ятник священику-воїну

Дата: 03.10.2012
Автор:

У селі Покропивна Козівського району Тернопільської області відбулося урочисте відкриття пам’ятника отцю Миколі Хмільовському – керівнику підпільної Греко-католицької Церкви та члена парламенту воюючої України – Української Головної Визвольної Ради. Саме він очолив 1947-1950-х роках УГКЦ в підпіллі, так звану «Церкву в катакомбах» після арешту патріарха Йосифа Сліпого. Доктору богословських наук Миколі Хмільовському належать авторство 13-тьох томів про історію УГКЦ, він був капеланом Української Галицької Армії, соратником командира УПА Романа Шухевича. Не минула його і мученицька доля політичного в’язня сталінських катівень.

Дійство відбувалося у рідному селі священника, де народився і зростав о. Микола Хмільовський.

Розпочалося свято з урочистої Архієрейської Літургії в храмі, у якій взяли участь митрополит Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ Василій Семенюк, отець церкви Успення Пресвятої Богородиці в Тернополі Михайло Шевчишин, який був особисто знайомий з отцем-доктором Миколою Хмільовським.

Любов о. Миколи Хмільовського до Бога, людей і України укріплювала, зцілювала серця багатьох українців, які потерпали в тюрмах і концтаборах. Серед них був син командира УПА Юрій Шухевич, який теж прибув вшанувати отця Миколу. Відвідати Батьківщину мученика і сподвижника УГКЦ приїхало чимало гостей з Тернопільщини, Львівщини. На святі також були присутні громадсько-політичні діячі, зокрема екс-голова Служби Безпеки України Валентин Наливайченко.

Миколу Хмільовського на Галичині вшановують й іншими заходами…

Ініціатором і організатором виготовлення і встановлення пам’ятника був голова Тернопільського обласного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта» Петро Шимків, який розповів, що погруддя о. Миколі Хмільовському в Покропивній поставили за кошти громади і меценатів. Його виготовили відомі тернопільські автори — архітектор Данило Чепіль і скульптор Олесь Маляр.

Прес-служба ТОО ВО “Тризуб” імені Степана Бандери

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру