23 вересня на Хмельниччині освятять пам’ятник “сірожупанникам” війська УНР

Дата: 19.09.2012
Автор:

"Сірожупанники" на марші

23 вересня 2012 року в селі Холодець Волочиського району Хмельницької області урочисто освятять пам’ятник на могилі 17-х козаків та старшин Армії УНР.

1 червня 1919 року, в рамках загальноармійського наступу військ Української Народної Республіки на схід, бійці 10-го полку сірожупанників форсували річку Збруч та вступили в бій з Таращанським полком Червоної армії в околицях села Купіль. Того ж дня українці були відтиснуті більшовиками на захід. Сімнадцять українців потрапили у полон до червоних. Надвечір червоноармійці стратили військовополонених у сусідньому селі Холодець, на березі місцевого ставка. Селяни зібрали помордовані тіла бійців та поховали на сільському цвинтарі. 24 серпня 1919 року командир 10-го полку сірожупанників Анатолій Костик, в числі інших бійців, відвідав село. Над могилою поставили дерев’яного хреста, відправили панахиду, військовою сальвою віддали шану полеглим. Командир Костик через півроку розділив долю своїх товаришів – загинув у бою під час Першого зимового походу.

У 2012 році, зусиллями благодійної ініціативи «Героїка», поховання було віднайдено. На кошти жертводавців, за участі численних волонтерів, на могилі споруджено військовий пам’ятник.

Запрошуємо взяти участь в урочистостях з нагоди освячення монументу!

23 вересня 2012 року, с. Холодець Волочиського району Хмельницької області.
Початок о 12:00.

Довідки за телефоном: 093 725 67 45 (Павло Подобєд)

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру