“Українська революція” зроблена зусиллями 300 акторів і 11 операторів

Дата: 03.09.2012
Автор:

Олесь Доній у ролі Симона Петлюри

У суботу, 8 вересня, в Будинку кіно відбудеться прем´єра 1-ї серії документального фільму «Українська революція»

 Про це, як передає кореспондент «Коментарів», повідомив автор сценарію, режисер і продюсер документального фільму «Українська революція» Іван Канівець.

За його словами, фільм базується на спогадах військового міністра, генерал-хорунжого армії УНР Всеволода Петріва. У них описуються події часів визвольної боротьби 1917-1921 рр, але крім цього спогади Петріва важливі і тим, що автор розповідає не стільки про дії керівників держави, скільки ділиться власними враженнями про те, що він бачив і чув у ті часи.

 «Спогади Петріва дають важливі відповіді на те, чому і як українці боролися за свою незалежність. Адже досі в країні досить багато людей, які просто не знають, що майже сто років тому існувала незалежна держава – Українська Народна Республіка. Історія, яку розкриває Петрів, ламає міфи про те, що в Україні не було патріотів, і про те, що українці не прагнули незалежності », – розповів Канівець.

За словами режисера, згідно з початковим задумом документальний серіал мав складатися з шести серій. Але після реальної оцінювання коштів, які потрібно було б витратити на його виробництво, проект довелося скоротити до двох серій тривалістю 25 хвилин.Примітно, що вся творча група працює над фільмом виключно на ентузіазмі. Гроші витрачаються тільки на оренду апаратури та опрацювання матеріалу. У головній ролі генерал-хорунжого армії УНР Всеволода Петріва знявся непрофесійний актор Богдан Іванько, інженер за освітою. А Симона Петлюру зіграв народний депутат Олесь Доній.

 «Пошук головного героя фільму – заняття непросте. Мені потрібен був такий чоловік, який міг триматися як військовий, бути звичним до носіння мундира, вміти віддавати накази. Після довгих пошуків я знайшов людину в реконструкторському клубі», – розповів режисер. При цьому він зазначив, що актора на роль Симона Петлюри також шукали досить довго, адже така людина має  бути не тільки патріотом, але й політиком. «Симон Петлюра був людиною публічною, тому його кіногерой також повинен вміти поводитись серед великої кількості людей, вміти спілкуватися з публікою і бути хорошим оратором. Крім того, Олесь Доній зовні схожий на Петлюру», – пояснив Канівець остаточний вибір виконавця.

Закадровий текст у картині начитав народний артист України Богдан Бенюк – ніхто окрім нього, за словами режисера, не зміг би так проникливо прочитати текст.

Зйомки проекту тривають вже півтора року. Наразі готова до виходу тільки перша з двох частин. Друга буде готова не раніше, ніж через два місяці. Другу серію, на відміну від першої, потрібно дуже довго обробляти в технічному плані: основна частина зйомок проходила в Києві, тому практично у всьому матеріалі доведеться «вичищати» непотрібну «сучасність».

 «Під час зйомок і опрацювання матеріалу ми намагалися досягти максимальної відповідності того історичного періоду. Справа в тому, що кадрів документальної хроніки 1917-1921 рр практично немає, так що нам доводиться все реконструювати за фотографіями», – розповів військово-історичний консультант фільму, член реконструкторського клубу «Чота пішої розвідки 3-1 залізної дивізії ГА УНР» Владислав Куценко.

Примітно, що в зйомках «Української революції» було задіяно близько 300 людей і 11 кінооператорів. Як розповіли автори фільму, дуже часто одну сцену необхідно було знімати з декількох ракурсів, щоб обрати найбільш вдалий і досягти максимальної точності відображення. Також стрічка може похвалитися оригінальною звуковою доріжкою, яку спеціально для фільму написав звукорежисер і композитор Андрій Пархоменко. Музику виконує Національний академічний духовий оркестр України, відомий кобзар Тарас Компаніченко та гурт «Хорея козацька».

За словами Канівця, говорити про прокат фільму поки зарано, проте вже існують попередні домовленості про показ із трьома українськими каналами. Тривають активні переговори з кінотеатрами.

«Ми розуміємо, що документальне кіно – це специфічний жанр. Тому не розраховуємо на широкий прокат, а більше розраховуємо на ентузіастів. Після закінчення роботи ми викладемо картину в інтернет для вільного доступу. Що більше людей його подивляться, то краще», – зазначив режисер фільму. Наголосивши, що вже близько 30 кіноклубів з різних областей країни подали заявки на показ фільму.

Comments.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру