Янукович підписав скандальний закон про мови

Дата: 09.08.2012
Автор:

Багато українців вірило в обіцянку "Почую кожного"...

Віктор Янукович підписав скандальний закон про мови. Також він доручив Кабінету Міністрів створити робочу групу щодо порядку застосування мов в Україні.

Такий крок став ще більш несподіваним, оскільки вчора на зустрічі з інтелігенцію дав зрозуміти – існуючим “мовним законом” авторства Ківалова-Колесніченка не задоволений.
“У вересні будуть внесені зміни, про які вчора домовилися”, – запевнила радник Президента України Ганна Герман.
“Віктор Янукович зобов’язаний був, як Глава держави, заветувати згаданий закон і повернути його в парламент без підпису. Але для Януковича важливіше утримати падаючий рейтинг Партії регіонів. Підписання закону “Про засади мовної політики” – це ще один злочин, за який Янукович заслуговує на імпічмент”, – заява Об’єднаної опозиції “Батьківщина”.
“Сталося те, що сталося. Сьогодні ми можемо критикувати Верховну Раду, від цього закон не покращиться. Можемо загалом його не сприймати, закон не покращиться. Можемо говорити, що Президент міг би не підписати, але так будуть говорити люди, які хотіли б, щоб Президент відмовився від виконання Конституції. Якби Президент сам мав повноваження приймати закони, не було б тих проблем. Але ж це робить тільки Верховна Рада, якої зараз немає”, – сказав Президент України (1991-1994 р.р.) Леонід Кравчук.
В свою чергу, один з авторів закону Вадим Колесніченко вважає, що робоча група, яка працюватиме над поправками “мовного” закону, суттєво його не змінить.
“Там все відповідає нормам права, як міжнародного, так і внутрішнього. Але там є норми, які треба переопрацювати з точки зору періоду виконання. Вони будуть надавати живу силу законопроекту, але його суті, безумовно, змінювати не будуть, тому що цей законопроект написаний на вимогу європейських інституцій”, – сказав один з авторів “мовного” закону Вадим Колесніченко.
Тим часом політологи переконані, що таким чином Віктор Янукович дав поштовх до федералізації країни, який акумулюється не з середини України. Окрім того, експерти впевнені, Партія регіонів на цьому законі заробить не так вже і багато політичних балів.
“Це речі, в які гратися насправді на виборах не потрібно – це мова, це, безумовно, питання віросповідання і питання якихось територіальних претензій, тобто, ці речі, які контролювати дуже важко і ті люди, які йому порадили це зробити, безумовно, вони є або безвідповідальними людьми, зробили це свідомо, або невігласами і не розуміють, які наслідки можуть мати, бо питання не в захисті російської мови, а питання в чистому використанні цієї технології, як на виборах, певної димової завіси – відвернути увагу”, – каже політолог Віталій Бала.
До слова, за даними опитування центру Разумкова, проведеного у червні, майже 44% українців вважають, що єдиною державною і офіційною мовою в Україні має бути українська. “За” російську, як офіційну у деяких регіонах, висловилась лише чверть опитаних. Разом з тим, українці не відчувають, що “мовна” проблема є пріоритетною в Україні. Серед найбільших проблем називають безробіття та кризу в економіці, мова – на 31 місці.
Зазначимо, “мовний” закон парламент ухвалив 3 липня, згодом його підписав голова Верховної Ради Володимир Литвин. Документ, до слова, спричинив масові акції протесту як в Україні, так і за її межами.

www.24tv.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру