У карельському урочищі Сандармох вшанували розстріляних сталіністами українців

Дата: 06.08.2012
Автор:

“Не вбивайте один одного”- така епітафія вибита на пам’ятному камені в урочищі Сандармох Медвеж’єгорськом району. Щорічно 5 серпня в цьому місці масових розстрілів політв’язнів в Карелії відзначається Міжнародний день пам’яті жертв “великого терору” 1937-1938 років. Цього року від початку найжорстокішої в історії політичних репресій кампанії виповнюється 75 років. За традицією в урочищі пройшла траурна церемонія і панахиди. Вшанувати пам’ять розстріляних зібралися діти і внуки тих, для кого ця земля стала місцем вічного спочинку, і не тільки з міст Карелії, а й з України, Естонії, Польщі, Москви, Санкт-Петербурга.

Урочище Сандармох відоме як найбільше на Північно-Заході Росії поховання жертв політичних репресій, де були розстріляні майже 10 000 чоловік. За архівними даними, тут знищено 3,5 тисячі жителів Карелії, більше 4,5 тисяч ув’язнених Біломоро-Балтійського каналу і 1111 ув’язнених Соловецького табору особливого призначення.

Сандармох – місце особливе, це інтернаціональний меморіал. Тут обірвалося життя росіян, карелів, фінів, українців, поляків, німців, чеченців, інгушів, євреїв, чехів … За різними оцінками, всього в 236 похованнях і братських могилах поховані представники 58 національностей і десятка конфесій. Це і селяни, і робітники, і політичні діячі, священнослужителі і вчені, літератори та інженери.

За словами керівника української делегації, голови товариства політв’язнів і репресованих на Україну Григорія Куценка, Сандармох – дуже важке місце для України, тому що в ньому поховані її кращі сини: «В урочищі поховані наші режисери, письменники, композитори – в основному творчі люди. Ми схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто тут загинув “. Генконсул Польщі в Санкт-Петербурзі Петро Мартинюк також зазначив, що ця ділянка карельських лісів – місце скорботи і пам’яті, яке завжди буде нагадувати про те, що 75 років тому тут було скоєно масове  вбивство невинних людей.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять жертв великого терору і поклали вінки та квіти до меморіальної плити. Біля національних і пам’ятних знаків на різних мовах пройшли поминальні церемонії та служби.

www.vse.karelia.ru

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру