Померла Ірина Калинець – справжня Людина і справжня Патріотка України

Дата: 01.08.2012
Автор:


31 липня в результаті важкої і тривалої хвороби на 72 році пішла з життя українська поетеса, прозаїк, публіцист, культуролог, літературознавець, громадський діяч, діяч дисидентського руху, правозахисниця Ірина Калинець (Стасів).

Про це повідомила прес-служба Львівського національного університету імені Івана Франка.

Поховають її завтра, 2 серпня — на Личаківському цвинтарі Львова.

Калинець – поетеса, активістка українського національного та правозахисного руху, дружина лауреата Шевченківської премії Ігоря Калинця, – народилася в родині віруючих Української греко-католицької церкві. Після закінчення філологічного факультету Львівського університету викладала українську мову. У 1970-му за виступи на захист переслідуваних діячів культури звільнена з роботи. Протестувала проти арешту Валентина Мороза та Ніни Строкатої. Брала участь у виданні нелегального журналу «Український вісник».

У 1972-му засуджено до 6-ти років ув’язнення і 3-х років заслання за статтею «антирадянська агітація і пропаганда». Відбувала покарання у Мордовії разом зі Стефанією Шабатурою і Надією Світличною. Місце заслання – Читинська область. У Львів повернулася в 1981-му. Стала співредактором культурологічного часопису «Євшан-зілля», була серед організаторів «Меморіалу», «Руху», увійшла в Наукове товариство імені Тараса Шевченка, написала більше 3-х сотень статей.

Невіддільна від мистецтва: автор віршів, новел, історичної белетристики, казок для дітей. В історичних дослідженнях її порадником і критиком був світлої пам’яті професор Ярослав Дашкевич.

В 1990-му Калинець обрана депутатом Верховної Ради I скликання. У тому ж році очолила Львівське обласне управління освіти.

У 1998-му році за громадську діяльність визнана «Героїнею світу» (США, Ротчестер). У 2000-му нагороджена орденом княгині Ольги. Очолювала Наглядову раду львівського  музею тоталітаризму “Тюрма на Лонцького”.

За матеріалами ZN.UA

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags:



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру