“Мамаєва Слобода” провела фестиваль “Віншування Суботова”

Дата: 13.07.2012
Автор:

Сучасні козаки з “Мамаєвої Слободи” вже вдруге провели у місті Києві фестиваль «Віншування Суботова» для вшанування мешканців села Суботова Чигиринського району Черкаської області, які є праправнуками особистої гвардії Гетьмана Богдана-Зиновія Хмельницького.Свято «Віншування Суботова» розпочалося із служби Божої в козацькій Ставропігійній церкві в ім`я Покрова Пресвятої Богородиці. Очолив службу настоятель Суботівської Іллінської церкви Отець Володимир Гладковський – саме тієї церкви, котра збудована в Суботові коштом Богдана Хмельницького. «Є ще Суботів, є Чигирин, є козаки й козачки, тому це покоління має активно рости до своїх славних нащадків», — зазначив після служби отець.

Метою проведення фестивалю стало прагнення повернути генетичну пам`ять українців про «золоті часи» Гетьмана Богдана Хмельницького. Саме тому в переддень свята Петра до козацького селища «Мамаєва Слобода» завітали на гостину поважні жителі та наймолодші (школярі) нащадки особистої козацької гвардії Великого Гетьмана з його родового маєтку села Суботів, жителі села Медведівка Чигиринського району та козацької столиці Чигирина.

На святі панувала чудова атмосфера. Всіх бажаючих годували смачним українським борщем та кулішем, катали на спритних козацьких конях, розважали боями козаків з польськими воєводами.

Найбільше у глядачів захоплювало дух від тих неймовірних трюків, які показували козаки під час кінського галопу. Вони завоювали не лише оплески, а й щирі посмішки задоволеної малечі.

Далі на наймолодших чекали веселі конкурси за забави, де кожен міг проявити себе і завоювати чудові призи.

Під час цих традиційних козацьких змагань, в яких брали участь школярі Черкащини, від Фонду «Рідна країна» Микола ТОМЕНКО передав спортивний інвентар та захоплюючу літературу про славне українське козацтво.

Наостанок Микола Томенко висловив сподівання, що не тільки «Мамаєва Слобода», громадськість та небайдужі активісти, а й уряд і черкаська влада забезпечать гідне святкування ювілею гетьманської столиці України на державному рівні та завершити реконструкцію гетьманської резиденції.Нагадаємо, що саме з ініціативи Миколи Томенка була прийнята постанова про відзначення 500-річчя гетьманської столиці Чигирина.

www.ridna.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру