У Холодному Яру Святійший Патріарх Філарет освятив хрести храму на честь святого праведного Петра Калнишевського

Дата: 23.06.2012
Автор:

На Черкащині у Холодному Яру сьогодні Святійший Патріарх Філарет освятив хрести храму, спорудженого на честь святого праведного Петра Калнишевського.

Він усе життя служив вірі і був останнім кошовим отаманом Запорізької Січі. Після її руйнування козака довічно заслали до Соловецького монастиря у кам’яний каземат – без права листування і спілкування з людьми. Там він провів майже двадцять п’ять років. І навіть після подарованого прощення Олександром першим, хворий і сліпий кошовий за власним бажанням залишився ченцем у монастирі.

«Церква канонізувала його за його страждання, бо він 30 років до 112 років свого віку сидів у ямі, без виходу, але і не хотів вийти, не хотів користуватись свободою, коли народ страждає», – каже предстоятель Української православної церкви Київського Патріархату, Святійший Патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет.

«Вільне козацтво Холодного Яру» ініціювало побудову першої в Україні церкви Петра Калнишевського. Звели її у самому серці Холодного Яру. Святійший Патріарх Філарет освятив хрести на храм, зазначивши, святиня має утверджувати в серцях людей любов до рідної землі, мови та культури.

«Ця церква у Холодному Яру буде символом української православної віри, яка, маю надію, об’єднає всі конфесії в Україні, які є», – говорить ініціатор зведення храму, головний отаман Холодного Яру Олег Островський.

До храму вже тягнуться люди. Насититись енергетикою Холодного Яру і вклонитися святому приїхала і народна артистка України Ніна Матвієнко.

«Для мене велика честь побувати тут, приклонити голову пам’яті тих синів і дочок, які сьогодні безіменні. Але на захист них стала людська душа, одна людська душа возвеличила цей край – Петро Калнишевський, який у такій смиренності перед народом сидів у покаянні за все, що відбулося», – каже народна артистка України Ніна Матвієнко.

Завершити будівництво й оздоблення храму планують до осені. 14 жовтня на свято Покрови Пресвятої Богородиці церкву освятять. Але до того часу її двері будуть теж відчинені, аби люди могли поставити свічку та помолитися за героїв України усіх часів.

Ірина Цимбал, «ФАКТИ», ICTV

Можна ще багато розповідати про цей день. Про те, якими палкими були промови віце-спікера Верховної Ради Миколи Томенка і поета Дмитра Павличка. Про те, як будівничий храму Петра Калнишевського, головний редактор “Козацького краю” Олег Островський отримав з рук Патріарха одну з найвищих нагород Церкви – орден Святого Володимира Великого. Про те, як всі учасники освячення хрестів нового храму взяли участь у молебні пам”яті жителів хутора Буда, розстріляних під час Другої світової війни. Детальний репортаж та фотозвіт з місця події можна буде побачити у свіжому випуску газети “Козацький край” від 28 червня.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру