На Косівщині урочисто відкрили пам’ятник сотнику УПА “Гамалії”

Дата: 18.06.2012
Автор:

Днями у селі Стопчатів Косівського району Івано-Франківщини владика Миколай (Сімкайло) взяв участь в урочистому відкритті пам’ятника Василеві Скригунцю “Гамалії” – старшині Гуцульського куреня УГА, сотенному сотні важких скорострілів (1893 – 15.05.1949рр.).Владика Миколай у співслужінні двох місцевих священиків: о. Володимира Прокіпчука та о. Миколи Гаєвого, освятив пам’ятник та відслужив Панахиду за всіх тих, хто віддав своє життя за волю та незалежність своєї Батьківщини-України.

Пам’ятний монумент є авторською роботою скульптора Романа Захарука з Коломиї. На зведення пам’ятника попередньо проводили доброчинний збір коштів. Знаменитий виходець з громади Дмитро Павличко виступив головою оргкомітету по встановленню монументу.

Преосвященний владика у зверненні до присутніх акцентував свою увагу на тому, щоб кожний був свідомий ким він є. ”Ми є українці, сини й дочки нашої держави. Завжди борімося та захищаймо свою батьківщину, не даючи її ганьбити, створювати роздор та ворожнечу між людьми. На прикладі таких синів як Василь Скригунець “Гамалія”, слід кожному вчитися патріотизму, відданості та самопожертви для держави та людей. Молімося за Україну, молімося за її героїв, молімося за справедливість та любов між людьми”, – сказав єпископ.

У посвяченні взяли участь представники патріотичних організацій, місцева громада, представники влади, гості.

Довідка: героїчно загинув сотенний «Гамалія» у Вижньому Березові у криївці на Щирбаковій Подині разом з чотирма березівськими повстанцями: «Грізним» — Дмитром Негричем, боївкарем березівської боївки, «Стародубом» – Миколою Арсеничем, членом ОУН з 1937 року, станичним Нижнього Березова, «Ганжою» — Петром Скільським станичним Вижнього Березова, «Зіркою» — Іваном Урбановичем. Там загинула і Марія Симчич – дружина повстанця з Вижнього Березова «Карпа». Тіла їх були відвезені енкаведистам у Яблунівські криниці.

За матеріалами kosivart.if.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру