На Хортиці намагаються врятувати 700-річного козацького дуба

Дата: 20.05.2012
Автор:
Чергову спробу порятунку 700-річного дуба-велетня, що росте на Верхній Хортиці, роблять в ці дні небайдужі запорожці. У прагненні оживити засихаюче дерево-гігант до нього застосували американську технологію догляду за віковими деревами – під омертвілу деревину дуба вживили декілька крапельниць, по яких протягом трьох днів (16-18 травня) по краплі надходили біоактивні розчин. Очікується, що в результаті такого підживлення, а також додаткового зрошення кореневої системи, у знаменитого дерева вже цього року оживуть “сплячі” бруньки, які дадуть масу нових пагонів.Як розповів РепортерUA начальник лабораторії біометрологіі Науково-дослідного інституту фізичних і радіофізичних вимірів (м. Москва) Віталій Смирнов, який консультував запорожців при установці крапельниць 700-річному дубу, під шаром омертвілої деревини ще жевріє життя. Туди, в “провідні пучки”, і були встановлені крапельниці, за якими, крапля-за-краплею, надходить розчин, що містить гумінові кислоти. Вони є одночасно живильними і “транспортними” речовинами, тобто переносять по тканинах дерева корисні речовини. Після того, як впродовж 72 годин розчин мав надійти в біоактивні точки дерева, протягом двох-трьох тижнів корисні речовини будуть доставлені зеленій масі дуба і його живому корінню. Учений сподівається, що це дасть поштовх для розвитку дерева, а саме “розбудить” його “сплячі” бруньки, які є у будь-якої рослини.- Завдяки цьому почнеться зростання нових коренів і пагонів, – сподівається Віталій Смирнов, вказуючи в якості прикладу на молоду гілочку, випущену дубом раніше. – Ось тут була спляча брунька, яка була на кордоні кореня і стовбура, і з цього місця виріс пагінець. Адаптаційні здатності цієї рослини дуже високі, і воно намагається сама себе реанімувати.

Чи дав новий метод результат, стане ясно вже в цьому році.

- По приросту біомаси восени вже все буде видно, – відзначає Віталій Смирнов.

Не залишає надій на реанімацію дуба та Олександр Притула, президент всеукраїнської федерації бойових козацьких мистецтв “Спас”, яка з 2009 року орендує територію історико-культурного комплексу “Запорізький дуб”.

- У те, що ця технологія все ж дасть життя дубу, мало хто вірить, скажу чесно. Але я щиро в неї вірю, – каже Олександр Притула. При цьому він зазначає, що за новою технологією віджилі своє гілки дуба, швидше за все, доведеться обрізати, оскільки вони заважають розвиватися живій частині дерева.

Як відомо, Запорізький дуб є пам’яткою первісних дубових лісів Придніпров’я. Висота дерева дорівнює 36 метрам, діаметр крони – 63 метрам, діаметр стовбура – 6 метрам 32 сантиметрам.

www.reporter.zp.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру