Курсанти академії СБУ слухали про те, як треба Батьківщину любить

Дата: 15.05.2012
Автор:

14 травня 2012 р. у Національній академії СБУ відбулася презентація нових книг Романа Коваля та прем’єра його фільму “Отаман Ільницький” (режисер Олександр Домбровський). Участь у презентації взяли доктор історичних наук Василь Даниленко, директор бібліотеки академії Ольга Руденко, проректор Національної академії СБУ полковник Віталій Мачок та заслужений артист України, кобзар Тарас Силенко.

“3 грудня 1917 р. все починалося з ультиматуму Совнаркому РФ на чолі з Леніним і Троцьким Центральній Раді… Центральну Раду було звинувачено в “неслыханной измене революции” і в тому, що вона “вынудила… нас объявить без всяких колебаний войну ей”. З 1917 року і починається період моїх зацікавлень, – розповів аудиторії Роман Коваль. – Почав я з дослідження Вільного козацтва та повстанського-партизанського руху, фактично козаччини ХХ століття. Звичайно, я не міг оминути й Армії УНР, бо ці явища між собою поєднані. Сьогодні ти партизан, а завтра – козак Армії УНР. І навпаки.

В одній зі своїх книг – “Гуцули у Визвольній боротьбі” – я разом з Юрком Юзичем дослідив історію Гуцульської сотні УСС. Тепер підійшов уже і до Другої світової війни, бо завершую роботу над книгою про Івана Ремболовича, підполковника Армії УНР, учасника Другого зимового походу, а від 1944 року – сотника дивізії “Галичина”, учасника битви під Бродами”.

Далі Роман Коваль представив свої нові книжки – “Отаман Зелений” (2-ге, розширене, видання), “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” та “Тиху війну Рената Польового”.

Під час презентації кобзар Силенко проспівав дві пісні про отамана Зеленого  та пісню про чорноліського полковника Пилипа Хмару.

На завершення було показано документальний фільм Романа Коваля та Олександра Домбровського “Отаман Ільницький”, в якому розповідається про командира Марківської сотні та Окремого Наддністрянського куреня Армії УНР полковника Семена Ільницького.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру