«100 великих українців»: спогад через роки…

Дата: 01.04.2012
Автор:

 

Минає четвертий рік відтоді, як у квітні 2008 року вперше в історії незалежної України було визначено «100 великих українців».

«Великі українці» – проект українського телебачення, який поєднував у собі ток-шоу з інтерактивним опитуванням телеглядачів, а в міжпрограмний період — усіх громадян України щодо місця й ролі видатних державних і політичних діячів, військових, художників, учених, спортсменів, релігійних діячів тощо у національній і світовій історії.

Формат створено телекомпанією Бі-Бі-Сі, і в оригіналі він має назву 100 Greatest Britons – в Україні ж став не просто новим телешоу, а гучною загальнонаціональною акцією, яку реалізувало телебачення.

Програма виходила в сезоні 2007 — 2008 рр. на телеканалі «Інтер» у вигляді декількох ток-шоу. Презентації проекту «Великі українці» і попередні голосування відбулися в кількохх містах, зокрема в Києві, Львові, Донецьку, Харкові, Ялті, Сімферополі та інших.З а підрахунками компанії GFK, усього на почесне звання Великого українця претендувало 14 тисяч осіб, за яких було віддано понад 800 тис. голосів — майже у 27 разів більше, ніж за аналогічний період на батьківщині проекту — у Великій Британії. Зрештою, екс-керівник телепроекту «Великі українці» Вахтанг Кіпіані зробив різку заяву про нахабну фальсифікацію остаточних результатів голосувань. За його словами, Степана Бандеру, який ще за два дні до підбиття підсумків був абсолютним лідером по кількості голосів, раптом «посунули»… Заяву знаменитого журналіста зам’яли, але Степан Бандера, який набрав надзвичайно велику кількість голосів, таки залишився у першій п’ятірці. Це наочно продемонструвало: до українців повертається національна свідомість, і з цим вже нічого не зробиш, як би це когось не лютило.

Зрештою, перша десятка великих українців усіх часів така: Ярослав Мудрий, Микола Амосов, Степан Бандера, Тарас Шевченко, Богдан Хмельницький, Валерій Лобановський, В’ячеслав Чорновіл, Григорій Сковорода, Леся Українка та Іван Франко. Черкаські ЗМІ тоді пораділи, що з десятки перших троє народилися на Черкащині та й Сковорода на Черкащині певний час працював і жив. Ми ж відзначимо інше: як бачимо, у першій п’ятірці, якщо не рахувати князя Ярослава, двоє тих, хто зі зброєю у руках боровся проти окупантів, поет, який за зброю мав слово і тільки одна суто мирна людина – лікар…  Те саме спостерігаємо і в першій трійці другого десятка переможців: гетьман Іван Мазепа, лідер УПА Роман Шухевич та політрепресований  поет Василь Стус. Та й у третій десятці сотні великих українців бачимо імена Симона Петлюри, Петра Конашевича-Сагайдачного, Нестора Махна, Данила Галицького, Пилипа Орлика і Євгена Коновальця… То хто там казав, що сучасні українці – це суцільні мовчазні гречкосії?! Козацький дух нікуди не подівся, він змушує нащадків славних лицарів розпрямляти плечі й гордо піднімати голови…

Час, що минув, лише додав справжнім Героям нових симпатиків.

 

Ігор АРТЕМЕНКО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру