У Криму знімуть фільм про Івана Піддубного

Дата: 30.03.2012
Автор:

Фільм про долю легендарного борця Івана Піддубного (1871-1949), котрий не програв за свою кар’єру жодного поєдинку, знімуть у Криму. На території колишнього заводу «Гідроприлад» в Орджонікідзе (Феодосія) споруджують декорації для запланованих на травень зйомок стрічки, повідомляє місцева газета «Кафа».
«Життя і доля великого РОСІЙСЬКОГО борця (саме так зазначено у «Кафі» — Ред.) дають можливість розкрити національний характер, розповісти історію довірливої, непрактичної людини, яку легко ввести в оману, але коли йдеться про базові речі, такі як чесність, справедливість, любов до Батьківщини, — його не зрушити ні на йоту», — пише видання.
Режисер картини «Иван Поддубный» — Гліб Орлов.
У головних ролях Микита Михалков, Михайло Пореченков, Іван Ургант, Михайло Єфремов, Стів Бушемі, Рон Перлман і Подіни Лаван.
В Орджонікідзе з’явиться цирк-шапіто і дореволюційний порт, де Іван Піддубний працював докером.
Бюджет стрічки — майже $12 мільйонів. Планується, що фільм вийде в прокат у 2013 році.
* * *
Нагадаємо, що Іван Максимович Піддубний народився 26 вересня 1871 року на Полтавщині, неподалік містечка Золотоноші, у селі Богодухівці (тепер Чорнобаївський район Черкаської області) в сім’ї селянина Максима Піддубного, козацький рід якого славився великою силою. Іван Піддубний також успадкував від предків великий зріст і витривалість, а по лінії матері, яка гарно співала, — тонкий музичний слух і в дитинстві щонеділі і у свята співав у церковному хорі.
В ранньому дитинстві переїхав до сусіднього села Красенівка, де жив понад двадцять років, потім найнявся вантажником у севастопольський порт. 1895 року переїхав до Феодосії, де самотужки почав займатися гімнастичними вправами та гирьовим спортом.
1897 року вперше взяв участь у чемпіонаті з боротьби на поясах у цирку антрепренера Безкоровайного.
З 1898 року виступав у севастопольському цирку Труцці як борець-професіонал, де вперше здобув перемогу в цирковому чемпіонаті. Після цього виступав у київському цирку Якима Нікітіна.
Вперше ознайомився з французькою боротьбою у Київському клубі атлетів. Протягом п’яти років Піддубний брав участь у гастролях цирку Нікітіна в багатьох містах України, Кавказу, Поволжя, Сибіру, виступав не тільки у чемпіонатах з боротьби, а й із силовими цирковими програмами. 1903 року вступив до Петербурзького атлетичного товариства, від якого був посланий на чемпіонат світу в Париж.
На чемпіонаті програв французові Раулю ле Буше, який вдався до недозволеного ведення боротьби. Того ж року переміг у чемпіонаті Москви. На початку 1904 року взяв участь у міжнародному чемпіонаті в московському цирку Чінізеллі й блискуче переміг Рауля ле Буше.
1905 року — перемога у світовому чемпіонаті в Парижі й звання чемпіона світу. Гастрольна поїздка до Італії, перемога на чемпіонаті в Ніцці. Того ж року Піддубний взяв участь у змаганнях в Алжирі, Бельгії, Берліні. 1906 року переміг у двох чемпіонатах світу — у Парижі та Мілані.
1907 року у Відні став чемпіоном світу вчетверте. У 1908 й 1909 роках у Парижі та Франкфурті ще двічі виборював звання чемпіона світу.
Наприкінці життя Піддубний переїхав у місто Єйськ на Кубані, де колись знайшли притулок його предки, запорозькі козаки, переселені Катериною II після знищення Запорозької Січі. Помер видатний спортсмен 8 серпня 1949 року в Єйську, де й похований.
Усе своє життя Іван Піддубний, куди б його не кидала доля, щиро любив Україну. Коли в Росії йому видали паспорт із прізвищем «Поддубный» і національністю «русский», то в тому документі чемпіон власноруч зробив виправлення — «Піддубний» і «українець».
Чи буде цей факт якось відображений у російській кінострічці про українського богатиря, запитання, напевне, риторичне. Втім, поживемо — подивимося…

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру