Інформаційна війна: виявлено і заблоковано 86 редакторів Вікіпедії, які пропагували російські погляди на агресію проти України

Дата: 21.10.2022
Автор:

Дослідники двох британських аналітичних центрів — Інституту стратегічного діалогу (ISD) та Центру аналізу соціальних медіа (CASM) опублікували звіт, у якому викрили мережу тіньових редакторів, які намагалися вплинути на розповіді про російсько-українську війну, вносячи незначні зміни до статей. 

Про це пише Суспільне з посиланням на Gizmodo.

У звіті дослідники проаналізували діяльність 86 редакторів, які раніше були заблоковані через різні порушення етичного кодексу Вікіпедії. Серед сторінок, до яких вони робили правки, були й ті, які стосуються російсько-української війни. Детальна перевірка правок показала навмисні спроби маніпулювати наративом і схилити його у бік проросійської пропаганди.

Дослідники також стверджують, що ці спроби включали “зміну мови, щоб мінімізувати об’єктивність прозахідних повідомлень і максимізувати об’єктивність прокремлівських повідомлень”, введення “тем, які зміщують історичне тло в бік проросійських наративів”, і додавання “цитат і пресрелізів Кремля безпосередньо на сторінку, щоб підвищити значимість проросійських аргументів і точок зору”. Також ці редактори постійно вставляли посилання на російські державні ЗМІ.

У звіті зазначено, що довести координацію між редакторами, а також з’ясувати, хто насправді керував обліковими записами, складно.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру