Товарооборот між Україною та Євросоюзом відновлено до довоєнних показників

Дата: 30.09.2022
Автор:

За результатами серпня український експорт у країни ЄС майже досяг довоєнного рівня, а за результатами І-III кварталів навіть перевищив довоєнні показники.

Про це повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка.

«На сьогодні торгівля між Україною і Євросоюзом фактично відновилася. У серпні експорт склав 90% від рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року. А за три квартали 2022 року, попри війну, ми експортували до ЄС на кілька відсотків більше, ніж за І-ІІІ квартали минулого року», – зазначив Качкa.\

 За його словами, торговельній активності українських експортерів сприяло посилення спроможності митної інфраструктури, скасування квот та мит ЄС на агропродукцію та «лінії солідарності», започатковані Європейською комісією. Крім того, вже з 1 жовтня запрацює митний безвіз, який дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та ЄС.

Водночас загальний рівень українського експорту через війну скоротився майже вполовину. Найбільше скоротився експорт до країн Північної Африки та Азії. Наразі він відновлюється лише в контексті зернової ініціативи та відкриття портів. Також на зменшення загальних показників експорту впливає повна зупинка торгівлі з РФ та РБ.

«Український бізнес достатньо свідомо на практиці застосовував розрив торгових відносин з РФ. У перші тижні війни ми повністю заборонили імпорт з росії як відповідь на агресію. А зараз для того, аби посилити санкційний тиск та водночас забезпечити правові підстави для українських компаній, що мали контрактні зобов’язання, ми також запровадили заборону на експорт», – додав Тарас Качка.

Нагадаємо, за час роботи «зернового коридору» з українських морських портів експортували вже 4,1 млн тонн аграрної продукції.

Хорошим економічним показником стало те, що Україна отримала від експорту електроенергії $131 мільйон за перші два тижні вересня.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру