Жіноча збірна України – чемпіонки світу з шахів!

Дата: 09.08.2022
Автор:

Жіноча збірна України вдруге в історії перемогла на Всесвітній шаховій олімпіаді.

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Міжнародної організації шахів.

Україна виступила у зірковому складі Марії та Ганни Музичук, Анни Ушеніної, Юлії Осьмак та Наталії Букси. Турнір проводився уперше за чотири роки: на попередній Олімпіаді у 2018 році українки посіли друге місце.

Та попри зірковий склад, нашу збірну вважали другим номером змагань, а лідерками рейтингу були шахістки з Індії на чолі з чемпіонкою світу-2019 Гампі Конеру.

Формат Всесвітньої шахової олімпіади передбачав 11 раундів за участю 162 збірних. Упродовж усього турніру українська жіноча збірна була серед лідерок турнірної таблиці. Наші шахістки виграли всі стартові протистояння, вперше втративши очки лише в п’ятому раунді, коли зіграли внічию з Азербайджаном.

Вирішальний раунд

У фінальному, 11-му, раунді Україна мала зіграти з Польщею, яка також претендувала на перемогу в Олімпіаді. Паралельно із цим фаворит змагань – Індія – грала проти США.

 Українки виграли дві з чотирьох партій проти Польщі. Марія Музичук здолала Аліну Кашлінськую: на 35-му ході полька відмовилася продовжувати гру. А у заключній партії Анна Ушеніна обіграла Олівію Кьолбасу та принесла другу перемогу.

Ще дві партії у протистоянні Україна – Польща зіграли внічию. Завдяки цьому наша збірна перемогла Польщу з рахунком 3:1.

Тим часом Індія сенсаційно програла команді США, а Грузія обіграла Азербайджан. І хоча грузинська збірна порівнялася з Україною за кількістю очок, за додатковим показником наша команда була визначена переможцем змагань.

Лідери Олімпіади

  • Україна – 18 очок;
  • Грузія – 18;
  • США – 17;
  • Індія – 17;
  • Казахстан – 17.

Додамо, це «золото» жіночої збірної України на шаховій Олімпіаді стало другим в історії країни. Першу перемогу українки здобули в 2006 році. Загалом це четвертий титул України на шаховій Олімпіаді: у 2004 та 2010 роках перемогу здобували чоловіки.

ШоТам

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру