Новий етап нищення ворога: американські ракети HARM випалюють ворожі радари навіть тоді, коли росіяни їх відключають

Дата: 09.08.2022
Автор:

Протирадіолокаційна ракета АGМ-88 HARM швидко знаходить ціль, навіть якщо ворог відключає обладнання. HAMAR врізається у російський радар з швидкістю 2200 кмгод, гарантовано знищує ціль, а 12 000 осколків наносять втрати бойовій обслузі ворога і всій техніці, що знаходиться поруч

США в попередніх пакетах військової допомоги надали Україні протирадіолокаційні ракети. 

Про це повідомив заступник міністра оборони США Колін Каль, пише “Європейська правда” з посиланням на “Голос Америки“.

“В нещодавні пакети військової допомоги ми включили певну кількість протирадіолокаційних ракет, які можуть бути випущені з українських літаків, і можуть мати вплив на російські радари та інші речі”, – заявив Каль під час брифінгу для преси в понеділок.

Каль також додав, що США та союзники допомогли Україні запчастинами та іншими деталями, щоб підняти в небо більше українських винищувачів МіГ-29.

Раніше Пентагон офіційно не оголошував про надання Україні протирадіолокаційних ракет.

Наприкінці липня міністр оборони України Олексій Резніков в інтервʼю українським ЗМІ заявляв, що ЗСУ отримають таке озброєння від США.

Міністерство оборони США 8 серпня оголосило про виділення чергового пакету військової допомоги Україні в розмірі один мільярд доларів.

Новий пакет військової допомоги, серед іншого, містить додаткові боєприпаси для HIMARS, снаряди для 155-мм артилерії, 120-мм мінометні системи і снаряди до них, 1000 Javelin і сотні протитанкових систем AT4, 50 БМП.

Раніше Пентагон оголосив про новий пакет військової допомоги для України на суму до 550 мільйонів доларів, зокрема додаткові боєприпаси для ракетно-артилерійських систем високої мобільності (HIMARS).

 Українські збройні сили 5–7 серпня успішно застосували новітні американські протирадіолокаційні ракети HARM, за ці дні, за інформацією Генштабу, було знищено 14 російських установок ППО (ЗРК та РЛС) – це рекордна кількість.

Про це пише військовий журналіст і головред видання Цензор.Нет Юрій Бутусов у соцмережі.

«Раніше протирадіолокаційні ракети ЗСУ не застосовувало, і російські радари працювали майже без перешкод. Тож ефект раптовості ЗСУ здобули абсолютний – сподіваюсь, колись ми почуємо про деталі цієї операції, яка мала коштувала росії техніки на сотні мільйонів доларів та втрат особового складу», – пише Бутусов.

За його словами, протирадіолокаційні ракети – це один з найтаємніших видів озброєння, оскільки характеристики систем знищення ППО є одним з найбільших секретів.

«Постачання ракет HARM до України означає, що наші союзники довіряють нам свою найсучаснішу зброю фактично без обмежень. Це найвищий рівень допуску», – наголосив журналіст.

Він розповів, що перехопити ракету складно, оскільки вона має малі розміри та швидкість 2200 км\год, тобто атака та пошук цілі відбуваються дуже швидко. Якщо противник вимикає радар, це його не врятує – HARM  запам’ятовує координати випромінювання радара, і все одно летить до обраної цілі.

 

Боєголовка ракети – 66 кг, містить у собі до 12 000 уражаючих елементів, тож  гарантовано знищує радар і завдає втрат розрахункам та усім об’єктам навколо.

Зазвичай ракети HARM застосовуються з літаків НАТО, тож як їх використовують ЗСУ – поки що невідомо, зазначив він. Російські експерти припускають, що з наземних пускових установок.

«Ніколи раніше ЗСУ не застосовували протирадіолокаційні ракети у бойовій обстановці. Нова надсучасна зброя дає ЗСУ нові великі можливості у знищенні російських окупантів», – зазначив Бутусов.

Він пояснив, що масований пуск HARM – 20–30 ракет одночасно – здатен повністю знищити російську ППО на сотні кілометрів фронту і дозволити безперешкодно працювати всім видам наших ракетних комплексів та багатьом безпілотникам.

«Тепер наші БПЛА зможуть  діяти на тих напрямках, на яких раніше російські ЗРК щільно працювали та полювали на будь-який квадрокоптер», – пише Бутусов.

На його думку, ці ракети стануть не менш вбивчими, ніж HIMARS, і значно підвищать ефективність останніх.

«Тепер ефективність роботи українських БПЛА та РСЗВ HIMARS значно підвищиться, оскільки ЗС рф тепер позбавлені можливості утворювати щільне радіолокаційне поле через високий ризик, що одночасно із запуском БПЛА та РСЗВ відбувається і пуск HARM, і радари та зенітно-ракетні комплекси ППО рф, які вмикаються для боротьби з HIMARS, можуть бути уражені самі», – пояснив він.

Бекграунд. Також стало відомо, що німецькі РСЗВ MARS II з дальністю до 70 км прибули в Україну – боєкомплект у них вдвічі більший за американські HIMARS.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Коментарі закриті.

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру