Слова автора “Холодного Яру” актуальні й досі

Дата: 15.01.2022
Автор:
14 січня 1898 р. народився Юрій Горліс-Горський, сотник Холодноярських повстанців, якому завдячуємо збереженню героїчної історії боротьби в тилу у ворога повстанців Холодного Яру, яку роками не могли здолати полчища окупантів…
Не будемо переказувати біографію знаменитого повстанця й письменника – про це і так дуже багато написано. Згадаємо тільки декілька досі актуальних цитат з його роману “Холодний Яр”:
***Ідуть колони твердим кроком непереможених. Не лякають їх тюрми, ні кулі, ні голод, ні холод північних таборів. Полягли борці — воскресають в нових. Ідуть колони тернисто-кровавим шляхом — до ясної великої Мети. Дорогу вказують їм могили тих, що на прапорах мали: “ВОЛЯ АБО СМЕРТЬ!”

***Нас б’ють без сентиментів. Але знаєш, це — добре. І чим більше будуть бити і знущатися— тим краще. Ні один народ не пережив того, що тепер переживає Україна, але й нікому це так не йшло на користь, як іде українцеві.

*** Нам потрібний не мрійний павячий хвіст, а вовчі зуби. Бо коли ми їх не будемо мати і не примусимо наших «приятелів» шанувати їх — Україна ніколи не буде щасливою.

Юрій Горліс-Горський під час написання книги "Холодний Яр"

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру