Український інститут національної пам’яті презентує комікс, присвячений обороні Замостя 1920 року

Дата: 08.12.2021
Автор:

Український інститут національної пам’яті створив свій перший комікс під назвою “Оборона Замостя. Легенда про лопату”, присвячений подіям Української революції 1917-1921 років. Мальопис презентують 9 грудня у Вінниці.

Як зазначено на Facebook-сторінці “Центру історії Вінниці”, в коміксі йдеться про спільну боротьбу українського та польського війська проти більшовиків. Також мальопис дає початок цілій серії коміксів “Слава Героям”, де в кожній окремій частині йтиметься про боротьбу українців за свою незалежність у першій половині ХХ століття.

Історія оборони Замостя

За повідомленням істориків, в обороні Замостя в серпні 1920 року брали участь 6-та Січова стрілецька дивізія Армії УНР під командуванням полковника Марка Безручка та польський 31-й полк Каньовських стрільців, якими командував майор Миколай Болтуц. Загальна чисельність українсько-польського війська сягала 4 000 осіб. Їм протистояла більшовицька 1-а кінна армія Будьонного, в складі якої було понад 16 000 осіб. Бої тривали з 29-го по 31 серпня. В результаті більшовики відступили.

В “Центрі історії” зазначають, що одним з тих, хто брав участь в обороні Замостя, був наш земляк, відомий український геральдист і публіцист Микола Битинський, який на той момент був поручником 6-ої Січової стрілецької дивізії. Він згадує про це у спогадах: “в складі своєї дивізії брав участь в боях при поході на Київ і при відступі з нього. При тому брав чинну участь і в історичній обороні Замостя побудовою з технічним куренем сильних польових укріплень навколо міста, що дало можливість дивізії витримати тридобову тяжку облогу і масові штурми більшовицької кінноти Буденного“.

Про комікс

Відомо, що авторами мальопису про героїчну оборону Замостя стали Володимир Поліщук та Ігор Чорний. В четвер, 9 грудня, о 18:30 мальопис буде презентований в хабі “Місто змістів”.

‒ Мальописи ‒ це зручний формат медіа, яке може популяризувати історію серед молоді. Така практика широко застосовується в інших країнах світу. У свій час, історія Капітана Америки змотивувала йти на фронти Другої світової куди більше американців, ніж всі гутірки та агітки американських армійських рекрутерів. Польща випустила комікс про свого легендарного героя – Вітольда Пілецьки. Україна, яка має власну дуже динамічну комікс-індустрію, заслуговує на відображення своїх героїв в мальописах, ‒ розповідає співавтор коміксу Ігор Чорний.

Зазначається, що на презентації можна буде отримати мальопис та сувенірну продукцію безкоштовно.

Учасниками презентації будуть: Богдан Галайко, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті; Володимир Поліщук, художник та сценарист мальопису, співробітник Українського інституту національної пам’яті; Ігор Чорний, співавтор сценарію мальопису, популяризатор коміксів, співробітник Українського інституту національної пам’яті, а також Олександр Федоришен, директор “Центру історії Вінниці”.

Vezha.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру