Із жолудя холодноярського дуба Залізняка виріс новий дуб – у родині командира бригади “Холодний Яр”

Дата: 17.06.2021
Автор:
Про символічну подію, яка єднає Визвольну боротьбу українців кількох століть, повідомляється на офіційній сторінці у соцмережах 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”.
“На першому фото – 1100-літній дуб Максима Залізняка. Це найбільше дерево в Україні, що входить в десятку найбільших дерев у Європі. Воно розташоване на території урочища Холодного Яру за селищем Будою у Черкаської області. Це саме той дуб, листя з якого прикрашають патч 93 бригади Холодний Яр, – йдеться у повідомленні військових бригади.

Дуб Залізняка у Холодному Яру

Із вуст в уста передавали легенди про те, що Максим Залізняк, ватажок селянського повстання Коліївщина, неодноразово відпочивав під оцим віковічним дубом, проводив під ним військові наради. Розповідають, що бували тут і Богдан Хмельницький, і Северин Наливайко, і Тарас Шевченко. Дуб також є свідком боротьби козаків Холодноярської республіки з більшовиками у 1918-1922 роках. Нині ж тут вшановують героїв-холодноярців на фестивалі нескореної нації “Холодний Яр”.
Під час відвідування Холодному Яру командир 93 бригади полковник Дмитро Брижинський знайшов жолудь під дубом Залізняка. Рідні командира вирішили посадити жолудь. І от нещодавно діти надіслали батькові фото – «дитинка» легендарного дубу росте прямо на підвіконні.

"Синок" холодноярського дуба

Нехай росте та міцнішає так само, як і наше військо, яке продовжує національно-визвольну боротьбу вслід за пращурами-холодноярцями!” – наголошують воїни бригади “Холодний Яр”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру