У Києві презентують книгу, присвячену кримськотатарському національному руху у 1917-20 р.р.

Дата: 27.01.2020
Автор:

 

У Києві відбудеться презентація книжки “Кримськотатарський національний рух у 1917-1920 рр. за архівами комуністичних спецслужб”.

 Про це повідомляють організатори у Facebook.

Видання містить раніше невідому або малодоступну для широкого загалу і фахівців інформацію про один із ключових періодів в історії корінного в Криму кримськотатарського народу – про національний рух у період війн і революцій. Влада СРСР на довгі десятиліття засекретила матеріали, включені у книжку.

У ній опубліковано архівні документи з літерної справи комуністичних спецслужб “Міллі-Фірка” про історію кримськотатарського національного руху в 1917-1920 рр.

Серед них – протоколи Слідчої комісії Кримськотатарського парламенту (травень-літо 1918 р.) щодо підрахунку людських жертв та матеріальних збитків від захоплення більшовиками влади в Криму, документи партії Міллі-Фірка, чекістські переклади документів та інші свідчення, які розкривають складний перебіг трансформаційних процесів у Криму в період війн і революцій.

“Родзинкою” документальної частини книги є чотири протоколи національних установчих зборів і першого національного парламенту кримських татар Курултаю (грудень 1917 р.).

Документальну частину супроводжує історико-аналітична – про Кримськотатарську революцію у 1917-1919 рр. і Кримськотатарський національний рух 1919-1920 рр.

Книжка буде корисною для усіх, хто цікавиться історією Криму та кримськотатарським національним рухом у першій третині ХХ ст.


Упорядники
 видання: к.і.н. Андрій Іванець та директор ГДА СБУ Андрій Когут.
Автор історико-аналітичної частини книжки А. Іванець.
Час: 27 січня, понеділок, 12.30
Місце: Укрінформ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16 (м. Театральна)
Видання здійснено за підтримки Мінінформполітики України

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру