Фільм “Яків” розповість про людину, яка під час Голодомору врятувала ціле село на Черкащині

Дата: 25.10.2019
Автор:

За сприяння Українського культурного фонду завершилися зйомки першого тизеру українського фільму «Яків» - про реального чоловіка, Якова Дробота, який на посаді голови колгоспу “Незаможник” у селі Великий Хутір (сучасний Драбівський район Черкащини) рятував людей від Голодомору 1932-33 років, не допустивши смертей і канібалізму. Про те, що означає працювати з такою історією, «Радіо Свобода» поспілкувалося із режисеркою стрічки Вікторією Трофіменко:

– Ця історія не є типовою для того періоду. У селі був голод, але Яків Дробот максимально стримав його і врятував життя майже трьох тисяч жителів. Такі випадки під час Голодомору не були поодинокими, коли голови колгоспів таємно рятували людей, але здебільшого хтось знаходився, хто їх «здавав», і цих рятівників висилала або розстрілювала радянська влада. А у випадку Дробота село об’єдналось, і ніхто його не зрадив, попри те, що коли створювався колгосп, багато людей було проти. На мій погляд, цим унікальне, власне, це село, яке, незважаючи на всі суперечності, змогло вижити.

У фільмі Якова Дробота грає український актор Євген Ламах

Для мене ця історія дуже важлива, і дуже цікавий цей персонаж. Яків – сильна людина, яка мала якісь свої політичні погляди та ідеали, але зреклася їх заради гуманізму. Він не змінює один прапор на інший, а для нього стає найвищою цінністю життя людини. І як мені здається, це найбільш правильні цінності.

– Я їздила у Великий Хутір, і мені стала у пригоді книжка харківського журналіста Віктора Козоріза, який є вихідцем із цього села і описав історію Великого Хутора, зокрема, і в період Голодомору. Там зібрана архівна інформація, яка мені дуже допомогла. Також я консультувалася з автором з певних питань.

Насправді про Якова Дробота не так багато інформації залишилося. Він був досить контраверсійною особистістю, і мені було важливо, щоб його історія була розказана максимально правдиво. Я працювала над нею достатньо довго, потім давала сценарій читати історикам і була щаслива, коли мені казали: так, це можна підтвердити документально, це так і було.

Я також була в контакті із внучатим небожем Якова Дробота, онуком його сестри. Прямих нащадків не залишилося. Синові Дробота змінили ім’я і по-батькові, щоб його не переслідували, так він вижив тоді, – розповідає режисера фільму, Вікторія Трофіменко.

«Козацький край» доповнює інформацію про подальшу долю Якова Дробота: у 1943 році під час гітлерівської окупації 41-річний колишній голова «Незаможника» був схоплений гестапо і розстріляний у місті Золотоноша…

Яків Дробот з ревізійною комісією. Великий Хутір, 1932 рік.

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру