Холодноярський дуб Залізняка на прапорі бригади ЗСУ – це символ нескореності у боротьбі за Волю

Дата: 29.08.2019
Автор:

З 2018 року 93 окрема механізована бригада носить почесне найменування «Холодний Яр». Виявляється, розробляючи її символи, бійці і волонтери вкладали у зображення не лише послання до своїх однодумців, але й пересторогу для ворогів України…

«Що стосується символіки – зупинилися на концепті, який є зараз: це з одного боку чорний ворон на білому тлі. А з іншого – дуб Залізняка і два схрещені ножі. Щодо ножів і дерева – це саме моя ідея була. Сам концепт ми відправили відомому журналісту та геральдисту Віталію Гайдукевичу, який є координатором групи ентузіастів, які займаються розробкою оновленої символіки Збройних Сил України. Завдяки цій групі ми отримали наш патч у тому вигляді, в якому ви бачите зараз», – розповів «Укрінформу» прес-офіцер бригади Олександр Галкін.

«Ми бачимо прямі паралелі з визвольними змаганнями періоду першої половини XX ст, саме з Холодноярською республікою. Тоді була така ж ситуація, як і зараз. Росія, інтереси якої представляв новостворений Радянський Союз, намагалася загарбати українські землі, а наші пращури чинили відчайдушний опір…Спротив, який чинили козаки Холодного Яру, був непримиримий, активний, агресивний і відчайдушний. Ми вважали за потрібне цю славу відродити і знову підняти на наші знамена, аби зберегти правонаступність поколінь. Тобто, холодноярівці були тоді і є зараз, нікуди вони не поділися, як не намагалася московська пропаганда їх знищити в ідеологічному, іміджевому плані. Українці, а ще важливіше – українські воїни пам’ятають тих, хто задовго до них за цю землю боровся, проливав свою і ворожу кров. І щоб ворог бачив, що холодноярські ворони нікуди не поділися, вони переродились і знову готові до бою», – зазначає Олександр Галкін.

На шевроні 93-ї бригади зображений чорний ворон – один із символів Холодного Яру, до речі, серед холодноярських отаманів цілих п’ятеро мали псевдо «Чорний Ворон». Ворон, переконані бійці, – це красиво, епічно й агресивно. До того ж, в образі ворона закладений дуже правильний сенс, адже це наймудріший птах.

Білий дуб Максима Залізняка – це 1100-літній дуб, що росте на південному схилі Кириківського яру на території урочища Холодний Яр за селищем Буда Чигиринського району Черкащини. За легендою, під його шатами збиралися козаки та повстанці.

Обхват його стовбура – 9 метрів, висота — 30 метрів. У стовбур шість разів втрапляли блискавки. Цю могутність і силу перенесли й на патч 93 ОМБр…

«Колись холодноярці святили під цим дубом ножі-колодачі. Тому на зворотному боці нашого почесного прапора зображено білий дуб на чорному тлі, а під ним — два такі схрещені ножі. Ми взяли головні символи Холодного Яру та лаконічно об’єднали їх на прапорі. Відштовхувались від досвіду військових країн НАТО, тобто мінімум символів, максимум інформації, а не так, як це було раніше, коли на патчі – 10 шабель, 3 булави, калина, пшениця й БМП з танком на додачу, а на виході — це просто нечитабельний несмак», – пояснює Галкін.

І додає, що холодноярську символіку прекрасно знають не тільки журналісти, а й ворог.

«Коли ми офіційно отримали почесну назву і прапор, на їхніх псевдожурналістських ресурсах було дуже багато публікацій про «фашизм», котрий десь там із чогось підіймає голову. Ця інформація у них постійно викликає фурор. З «чорними запорожцями» така сама була історія. Якщо ворог так реагує на ці символи, значить ми йдемо правильною дорогою. Ба, навіть більше, вони були впевнені, що ця пам’ять давно похована. Та це не так і це ще одна причина, чому ми обрали саме холодноярців, саме гайдамаків Холодного Яру», – каже Галкін.

Він припускає, що можливо, рядові бійці армії РФ або залишки зрадників, які лишилися з місцевих на Луганщині й Донеччині, до цього ставляться байдуже, бо не дуже й розуміються. А от російське керівництво чудово підковане ідеологічно, там усе добре розуміють, тому цей меседж було адресовано насамперед їм.

«Не до якихось Вань, Пєть, які приїхали сюди воювати з віртуальним нацистами чи женуться за довгим «рубльом», лишаючи тут свої ноги-руки. Це не для них. Це для ідеологічно підкованих, освічених, саме для їхнього командування. Щоб вони бачили, що всі їх спроби зведені нанівець. І для Путіна зокрема, бо він колишній КДБшник, і ці люди добре знають, хто такі холодноярці, хто такі запорізькі козаки, що таке ОУН-УПА. Правду вони прекрасно знають, просто щоб ефективно брехати, їм слід добре знати правдиву частину історії», — упевнений прес-офіцер бригади «Холодний Яр».

Вручення першого "мотиваційного" прапора бригаді відбулося за участi Митрополита Черкаського і Чигиринського Іоана

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру