У картинах Шевченківської виставки у Кривому Розі найпопулярніший образ – Холодний Яр…

Дата: 12.03.2014
Автор:

У рамках святкування 200 -річчя з дня народження Т. Г. Шевченка в Криворізькому історико- краєзнавчому музеї 6 березня 2014 відкрилася виставка ” Великий син України “.

В експозицію включені твори українських і, зокрема , криворізьких художників – сучасних і минулого століття. Всього представлено 47 творів 30 авторів , живопис і графіка .

Мальовничою розкутістю і виразністю привертають увагу полотна криворізького художника Олександра Юрченко ( «Стежками Холодноярського краю» та «Весна. Мотронинський монастир») , лірикою і теплотою віє від творів Віктора Мішуровського («Вітряк» та «Подвір’я на Черкащині») , величаву красу гір відтворюють картини Анатолія Труфкіна .

Графіка високого рівня представлена ​​творами відомих українських авторів з фондів музею, – зокрема, це графічні аркуші заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Базилевича, лауреатів Державної премії імені Т. Г. Шевченка народних художників України  Михайла Дерегуса та Василя Лопати, написані за мотивами шевченківських віршів .

Крім того , представлені образи Великого Кобзаря, відтворені А. Константинопольським, В. Касіяном, С. Головатим.

На виставці відбулася презентація нових творів криворізьких авторів . Це триптих Тетяни Бобрової ” Холодний Яр”, виконаний у змішаній техніці, який являє містично – художню картину гайдамаків, а також скульптурна композиція Олександра Фурмана ” Поховайте та вставайте, кайдани порвіте “, в якій відображені сучасні бурхливі події, що відбуваються в українському суспільстві. Обидва твори, натхненні поезією Кобзаря , представляють не тільки внутрішній стан авторів, їхню стурбованість долею України, а й втілюють велич і глибину пророчої творчості українського генія, присутність шевченківського волелюбного духу в сучасній історії .

Експозицію «Великий син України» у Кривому Розі на Дніпропетровщині всі бажаючі можуть відвідати протягом березня.

www.0564.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру