22-27 січня Історичний клуб “Холодний Яр” проведе низку творчих вечорів та кінопоказів

Дата: 22.01.2014
Автор:

Телепоказ фільму “Стеком і шаблею”

22 січня 2014 р. о 21.00 на телеканалі “Культура” відбудеться показ документального фільму “Стеком і шаблею”. Фільм створено за мотивами історичного нарису Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”. В ньому розповідається про скульптора, автора першої (і забутої!) Шевченкіани, січового стрільця, начальника штабу Сірої дивізії Армії УНР, повстанського отамана Михайла Гаврилка. Авторами сценарію виступили Роман Коваль, Василь Портяк, Валерій Тетерятник. Режисер і оператор – Володимир Бондаренко. Продюсер – Роман Коваль.
У головній ролі – Володимир Пащенко, Сашко Кононенко, Віталій Сірий-Козак. Фільм можна дивитися також в Інтернеті: http://cultureua.com/

Творчий вечір Романа Коваля

23 січня 2014 р. о 18.30 в Київському міському будинку вчених розпочнеться творчий вечір Романа Коваля.

Роман Коваль представить свої нові видання, зокрема книжку “Шевченкіана Михайла Гаврилка”, яка вийшла в серії “Видатні українці” у Бібліотечці Історичного клубу “Холодний Яр”. Видання підготовлене з нагоди 200-ліття Тараса Шевченка. Роман Коваль розповідає про першу в історії української культури шевченкіану, яку на початку ХХ ст. створив скульптор Михайло Гаврилко. Книжка є продовженням монографії Романа Коваля “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею”, яку цього року Асоціація українських письменників висунула на Шевченківську премію.
Роман Коваль презентує також книжку “Крізь павутиння змосковщення” та нове перевидання “Історії України-Русі” Миколи Аркаса, яке у грудні 2013 р. здійснив Історичний клуб “Холодний Яр” у співпраці з Мистецькою агенцією “Наш формат” та видавництвом “Український пріоритет”.
До виступів запрошені письменники Володимир Білінський, Володимир Шовкошитний, драматург Василь Портяк, поети Тарас Федюк і Ольга Страшенко, журналісти Віктор Рог, Ростислав Мартинюк, Андрій Кравець та інші творці української культури.
23 січня буде презентоване й дослідження Віктора Моренця “Земля, полита кров’ю”, в якому розповідається про повстанський рух на півдні Чернігівщини в 1919 – 1924 роках. Книжку підготовлено під загальною редакцією Романа Коваля.
Ведучі – Роман Коваль і Тарас Силенко.
У цей вечір буде анонсовано вихід диску визвольних пісень ХХ ст. “Ми сміло в бій підем”, який підготували студія “Рутенія” та Історичний клуб “Холодний Яр”. Пісні УСС, доби УНР, Карпатської України та УПА виконають Григорій Лук’яненко, Володимир Самайда, Тарас Силенко, Сергій Василюк, а також спеціальний гість Ігор Жук. Творчий вечір розпочнеться о 18.30 у Київському міському будинку вчених (вул. Володимирська, 45А). Вхід вільний.

26 січня в столичній Бібліотеці ім. Миколи Реріха відбудеться зустріч з Романом Ковалем, який представить свої нові книжки –
“Шевченкіану Михайла Гаврилка” та “Крізь павутиння змосковщення”.
Початок о 16.00. Місце зустрічі – Солом’янська районна бібліотека ім. Миколи Реріха (вул. Єреванська, 12, організатор Іванна Щербина). Вхід вільний.
Участь у презентації візьме також Сергій ВАСИЛЮК, лідер гурту “Тінь Сонця”.
Організатор – Іванка Щербина.

Допрем’єрний показ фільму “Світлі дороги Рената Польового”

Прем’єра документального фільму про видатного інженера-винахідника, учасника хору “Гомін”, автора книг “Кубанська Україна” та “Кобзарі в моєму житті”, мецената української культури Рената Польового

Науково-технічний геній Рената Польового був визнаний у СРСР, Російській Федерації, Грузії, Ізраїлі, Японії та Південній Кореї. У Радянському Союзі за свої винаходи Ренат Польовий тричі здобув премії по 20 тисяч рублів та багато інших премій. Гроші він віддавав на українську справу. Від 1967 року він постійно жертвував на Українське товариство охорони пам’яток історії і культури. Опікувався долею кобзарів та майстрів бандур. Складав пожертви на хор “Гомін”, Український культурологічний клуб та Українську гельсінкську спілку, висилав кошти на заслання нашим політв’язням.
Ренат Польовий не тільки любив Україну до глибини своєї кишені, не тільки боронив нашу культуру, а й творив її, адже він – автор дослідження “Кубанська Україна”, “Кобзарі в моєму житті”, споминів “Моя боротьба”, учасник хору “Гомін”, чоловічого хору “Чумаки” та ансамблю “Радосинь”.
Автор і ведучий фільму – Роман Коваль. Режисер – Олександр Домбровський.
Оператор – Олександр Ящиковський, відеоінженер Сергій Байдецький.
Про Рената Польового розповідають художній керівник хору “Чумаки” Василь Триліс, кобзар Тарас Силенко, художники Олександр Фисун та Петро Гончар, поетеса Ольга Страшенко, фольклорист Тетяна Пошивайло, кінорежисер Сергій Марченко, журналіст Ростислав Мартинюк та дочка – Любов Чуб.
У фільмі звучить музика Юрія Соболевського, пісні кобзарів Георгія Ткаченка, Єгора Мовчана, Віктора Лісовола, Тараса Силенка, Валерія Левандовського та хору “Гомін”. Стрічка двосерійна, загальна тривалість 80 хвилин. Створено її на телеканалі “Культура” за підтримки Історичного клубу “Холодний Яр” та Національного центру народної культури “Музей Івана Гончара”.
Допрем’єрний показ фільму відбудеться 27 січня 2014 р. в Києві о 17.00 в Музеї Івана Гончара (вул. Івана Мазепи, 29).

Історичний клуб “Холодний Яр”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру