На нових ювілейних монетах Нацбанку – козацька й православна символіка. А ювілей Тараса Шевченка вшанують ще й золотими монетами…

Дата: 10.01.2014
Автор:

В Управлінні Національного банку України в Черкаській області його керівник, Сергій Забудський 10 січня провів презентацію пам’ятної монети “60 років Черкаській області” номіналом 5 гривень. На презентацію було запрошено і журналістів «Козацького краю».
У перші дні нового, 2014 року Національний банк вже відкарбував три нові пам’ятні монети, що поповнили серію “Області України”. Першою ще 3 січня 2014 року («Козацький край» написав про це 4 січня) Нацбанк України ввів у обіг пам’ятну монету номіналом 5 гривень “60 років Черкаській області”. На аверсі та реверсі монети зображені символи Черкащини – герб та рік заснування області, Іллінська церква в селі Суботові на Чигиринщині, побудована коштом гетьмана Богдана Хмельницького в стилі раннього українського бароко, альтанка з Національного дендрологічного парку України “Софіївка” в Умані, дніпровський берег, кобза та колосся пшениці. Вони підкреслюють, що Черкащина – це не тільки мальовничий козацький край, який розкинувся на берегах Дніпра, батьківщина славетного Тараса Шевченка та Богдана Хмельницького, щедра земля, відома своїми чорноземами та культурними пам’ятками, а й область, що має потужний економічний потенціал.
9 січня 2014 року Національний банк України ввів у обіг ще дві пам’ятні монети – “75 років Сумській області” та “75 років Кіровоградськійобласті”. На аверсі монети, присвяченій Сумщині, зображено і духовні, й історичні, і природні символи – Спасо-Преображенський собор, Сумську альтанку, шаблю та порохівницю, колосся, на реверсі – герб та рік заснування Сумської області. А на аверсі монети, відчеканеної на честь Кіровоградщини, зображено будівлю Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру ім. М. Л. Кропивницького (театр корифеїв), гіперболоїдну вежу В. Г. Шухова, символ мирного атома, сіялку, колосся та соняшник, на реверсі – герб та рік заснування області.
Усі монети відкарбовано з використанням сучасних технологій виготовлення біметалевих монет: зовнішнє коло – мідно-нікелевий сплав, внутрішнє – нордік (CuAl5Zn5Sn1), категорія якості карбування – “спеціальний анциркулейтед”, діаметр – 28,0 мм, маса – 9,4 г, гурт монет – секторальне рифлення. Автором усіх трьох монет є Святослав Іваненко.
Тираж кожної монети становить 20 000 штук, а вартість – 25 гривень. Придбати їх можна в територіальних управліннях Національного банку України та дистриб’юторів Національного банку України з продажу пам’ятних монет.
Як повідомив Сергій Забудський, Нацбанк цьогоріч випустить монети, присвячені ювілею ще семи областей, а також – до ювілею Корсунь-Шевченківської битви і 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка. Причому до ювілею битви випустять 5-гривневу нікелеву та 20-гривневу срібну монети, а Великому Кобзареві будуть присвячені 5-гривневі нікелеві й 50-гривневі золоті монети.

Підготувала Світлана КРАВЕЦЬ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру