Учасники подорожі “Вогонь Волі” (із Холодного Яру на Соловки) отримали лист-підтримку з Австралії

Дата: 12.09.2013
Автор:

З австралійського Мельбурна лист, відправлений напередодні Дня Незалежності України на адресу церкви Петра Багатостраждального (Калнишевського) у Холодному Яру та її настоятеля отця Василя Циріля днями нарешті потрапив до учасників серпневої 2012 року експедиції “Вогонь Волі”. Нагадаємо: тоді отець Василь Циріль, головний редактор “Козацького краю” Олег Островський, головний редактор газети “Прес-Центр” Андрій Кравець та редактор видання “Вечірні Черкаси-Умань” Володимир Гамалиця здолали близько 5,5 тисяч кілометрів – у автопробіг “Вогонь Волі” вирушили від холодноярської козацької церкви Петра Багатостраждального (Калнишевського) – з вогнем, запаленим біля ікони Святого. Побували на Хортиці, де славний Петро Калнишевський довгі роки був останнім Кошовим Отаманом. Потім – через Москву, де чорний прапор з написом “Воля України або смерть” розгорнули на Червоній площі, добралися на Соловецькі острови, де у монастирі, перетвореному на тюрму, козацький кошовий провів останні роки  життя у тяжкій неволі – з повеління московської цариці, за те, що занадто любив Свободу… На Соловках учасники експедиції висадили паросток дуба – “сина” 700-літнього дуба з Хортиці. На зворотній дорозі побували ще й у Пустовійтівці на Сумщині, де Петро Калнишевський народився.

З експедиції до Холодного Яру повернулися із землею, набраною на Хортиці та Соловках і в Пустовійтівці – її висипали на символічну могилу кошового, викладену каменями біля храму на честь козацького Святого. А в алтар церкви заклали камінь, який дістали із землі на Соловках у тому місці, де посадили дубок з України…

Після експедиції її учасники неодноразово отримували вітання від патріотів з усіх куточків України, з Польщі та Росії, а дного разу ще й з  Ватикану – але все це було при особистих зустрічах, телефоном або електронною поштою. З Мельбурна ж лист надійшов у конверті, звичайною поштою – з підписом від руки і з печаткою, – достеменно як колись наші предки листи писали… Вразило те, що з далекої Австралії відгукнулися козаки 8-го куреня… імені Петра Калнишевського. Він входить до складу Українського Вільного Козацтва Австралії, а як відомо, організатор і натхненник експедиції “Вогонь Волі” Олег Островський, який будує церкву Петра Калнишевського, є ще й отаманом “Вільного Козацтва Холодного Яру”. У листі, підписаному Отаманом 8-го куреня ім. П.Калнишевського Миколою Куликом від імені Старшинської Ради, у словах, звернених до настоятеля холодноярської церкви, зокрема йдеться наступне: ” Щире вітання і велика подяка Вам і трьом журналістам за здійснену патріотичну і героїчну подорож на Соловецькі острови в ім”я пам”яті незламного Отамана Петра Калнишевського, яка так добре висвітлена у фільмі “Вогонь Волі”. Мабуть, всі ви були одержимі живим духом Великого Отамана, який живе у Вашій Церкві і підтримує цей козацький дух у всіх вас, та допомагає вершити великі діла.

Наш козацький курінь №8 у жовтні разом зі святом Козацької Покрови відзначатиме 210-у річницю з Дня смерті П.Калнишевського в Українському Народному Домі Штату Вікторія зі столицею в м.Мельбурн. Ми почуваємося з Вами побратимами, адже носимо ім”я Святого, праведного П.Калнишевського, Дух волі якого допомагає і вам і нам зберегти в собі цю Велику любов до рідного краю і його народу. Бажаємо Вам, всім учасникам подорожі на Соловки, всім прихожанам Церкви ім. Петра Калнишевського міцного козацького здоров”я і всіляких життєвих гараздів на довгі і благі літа, і просимо підтримувати з нами побратимський зв”язок. Чекаємо відповіді.

Слава Богові! Слава Україні! Слава Козацтву!

З повагою до Вас Старшинська Рада і Отаман 8-го куреня ім. П.Калнишевського Українського Вільного Козацтва Австралії Микола Кулик”.

Від “Козацького краю”: радо  приймаємо щиру пропозицію побратимів-козаків з Австралії. Нинішня публікація – лише перший крок до нашої співпраці, адже “Козацький край” має статус Всеукраїнського видання, не обмежуючись Україною географічно – ми раді українцям в усьому світі, які навіть за тисячі кілометрів від рідної землі залишаються справжніми її патріотами і хранителями козацьких традицій.

Петро ДОБРО

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру