У краю, славному ще від скіфських часів, вшанували воїнів, полеглих за волю Батьківщини

Дата: 22.04.2013
Автор:

20 – 21 квітня у Холодному Яру вшановували холодноярських козаків і гаймаків різних епох. Добре місце для вшанувань, бо Холодний Яр з давніх давен народжував великих воїнів – і в часи скіфів, і за Київської Русі, і за Хмельниччини, і в Коліївщину, і за УНР, і при повстанських отаманах, і тоді, коли тут з’явилися похідні групи УПА…

Дуже влучно визначені і дати вшанувань, адже нинішній квітень багатий історичними датами, пов’язаними з Визвольними змаганнями усіх часів. 12 квітня 1920 року тут поліг у бою Головний отаман Холодного Яру Василь Чучупак. 14 квітня 2013-го виповнилося 245 років від дня початку Коліївщини під проводом Гонти і Залізняка – а вона починалася теж з Холодного Яру. 21 квітня згадували, як цього дня 1597 року у Варшаві був закатований славний повстанський ватажок Северин Наливайко – той, що Канів з Черкасами брав. І цього ж дня згадали, як розпочалася під Гурбами знаменита битва проти окупаційних військ НКВД підрозділів УПА, серед яких був і названий на честь Холодного Яру… Зовсім скоро і 29 квітня – а цього дня рівно 365 років тому був обраний гетьманом України Богдан Хмельницький, який перетворив Чигирин на європейську столицю. І того ж 29 квітня – рівно 95 років, який гетьманом Української держави став Павло Скоропадський, підтриманий «Вільним козацтвом», відродженим у Чигирині.

У вшануваннях 20-21 квітня у Холодному Яру вже зголосилися брати участь ряд громадсько-патріотичних організацій. Зокрема, Харківська обласна громадська організація козацтва та офіцерів запасу “Наша Воля”, Крайове товариство “Вінницький козацький полк імені Івана Богуна”, Українське вільне козацтво діаспори, Чорноморське гайдамацьке з’єднання, МГО “Білоцерківська Січ”, Окремий Прилуцький козацький полк ім. Петра Сагайдачного, Сумська північно-східна козацька січ, Шевченківський районний у м. Києві осередок МГО “Українське козацтво”, Прикарпатська Січ Українського козацтва, Чуднівське районне козацьке товариство ім. Северина Наливайка, МГО “Реєстрове українське народне козацтво”, Всеукраїнська громадська організація “Велике козацьке коло”, Хмельницький окремий козацький курінь ім. І. Нечая Українського козацтва, Адамівський осередок козацтва (Задністрової Січі), ГО “Козацьке стрілецьке братство”, Смілянський курінь Українського козацтва, Запорізький кіш “Молодої Січі”, Миколаївська обласна громадська організація “Бузьке козацьке військо” (ці організації об’єднані в Раду козацьких отаманів України).

У святкових урочистостях взяли також участь члени Козацького благодійного фонду “Меморіал Івана Дмитровича Сірка”, а саме: РГО “Інгульська паланка Війська Запорозького низового”, РГО “Кодацька паланка Війська Запорозького низового”, РГО “Протовчанська паланка Війська Запорозького низового”, ГО “Кременчуцький полк Українського козацтва”, ГО “Мелітопольський курінь імені Дмитра Донцова Українського козацтва”, ГО “Дніпропетровська січ Військо Запорозьке”, ГО “Жовтоводський курінь “Дніпропетровська січ” Військо Запорозьке, ГО “Бугогардівська паланка Чорноліського полку ім. козака Мамая Українського козацтва”, Козацьке товариство “Затопська січ”, Козацьке товариство “Козацька варта Батьківщина”, Спортивно-молодіжна організація “Полк ім. Богдана Хмельницького”.
Осавульську службу впродовж двох днів координувало Братство козацького бойового звичаю “Спас” із Києво-Могилянської академії…

Не перевелися ще козаки в Україні. Як завжди, з Холодного Яру віє той вогонь, який запалює серця патріотів сподіваннями на розбудову справді сильної, самостійної і самодостатньої України, вільної від чужинських підказок, з упевненим кроком у європейське в економічному, але суто українське в духовному вимірі майбуття!

Олег ОСТРОВСЬКИЙ

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру