Михайла Гаврилка більшовики спалили у паровозній топці. Та його ім’я повернуте українцям і знову надихає на захист Волі…

Дата: 06.02.2013
Автор:

«Роман Коваль цікавий тим, що він є письменником-істориком. Сьогодні важко виміряти те, що зробив цей чоловік. Це величезна бібліотека, кожна книжка у якій є відкриттям. Ковалеві не цікаво «пережовувати» якісь речі і давати на них свій погляд, він реанімує несправедливо забутих героїв, які заслуговують бути взірцями. Коли я кажу про вимір Ковалевої творчості, то маю на увазі не кількість книжок, а його гарячий вплив на свідомість. Він нагадує хто ми є, ким ми повинні пишатись, на кого ми повинні рівнятись», – розповів письменник Василь Шкляр у Львові на презентації книги Коваля “Михайло Гаврилко. І стеком, і шаблею”.

Шкляр зазначив, що в нас часто нагороджують цією найвищою національною премією людей, які мають дуже сумнівний стосунок до української справи.

«Коваль розпочав свій шлях із найпекучішого гасла: «І повіє вогонь новий із Холодного Яру. Саме там, на теперішній Черкащині у цьому урочищі, хлопці-земляки Тараса Шевченка справдили його гасло і стали героями творчості Романа Коваля», – підсумував Василь Шкляр.

Василь Шкляр і Роман Коваль на презентації у Львові

Стеком і шаблею” в Києві

Прем’єра документального фільму про видатного митця-воїна,

якого більшовики спалили у топці локомотива

7 лютого 2013 р. о 18.00 у Будинку кіно (Червоний зал) відбудеться прем’єра документального фільму “Стеком і шаблею”, в якій візьмуть участь творці фільму – Роман Коваль, Володимир Бондаренко і Валерій Тетерятник, а також народний депутат України Олесь Доній і письменник Василь Шкляр.

Організатори: Національна спілка кінематографістів, Історичний клуб “Холодний Яр”, Мистецьке об’єднання “Остання барикада”, Всеукраїнський комітет захисту української мови.

Вхід вільний.

                                              Вечір пам’яті воїна-митця Михайла Гаврилка

 Вшанування розпочнуться 10 лютого 2013 р. о 18.00 в актовому залі Національної спілки художників України (Київ, вул. Артема /Січових стрільців/, буд. 1/5 – Львівська площа).

Участь візьмуть автор книжки “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” Роман Коваль, голова Національної спілки художників України скульптор Володимир Чепелик, академік Олесь Федорук, народний художник України Феодосій Гуменюк, скульптор Михайло Горловий, народний депутат України Олесь Доній та гурт “Хорея козацька” (художній керівник Тарас Компаніченко).

Відбудеться презентація книжки “Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею” та прем’єра документального фільму “Стеком і шаблею”. У прем’єрі візьмуть участь режисер та оператор фільму Володимир Бондаренко і співавтор сценарію Валерій Тетерятник.

Організатори: Національна спілка художників України, Історичний клуб “Холодний Яр”, Мистецьке об’єднання “Остання барикада”, Всеукраїнський комітет захисту української мови.

Вхід вільний.

Прес-служба Історичного клубу “Холодний Яр”

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , , , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру