Україна бачитиме і чутиме нового “Щедрика” від Олега Скрипки

Дата: 30.12.2012
Автор:

12.12.2012 – в цю символічну дату «Воплі Відоплясова» представили екранізоване святково-обрядове дійство під назвою «Щедрик». Саме в цей день за словами мудреців-пророків на Землі почалась нова епоха – так звана «Ера Водолія», яка нарешті принесе в наш бурхливий нестабільний світ злагоду, гармонію та щастя.

Потужним імпульсом до цих благодатних подій послужив ритуальний стародавній Вертеп – обряд Маланки, який з давніх давен проводиться в наших краях на Різдвяні свята. Поряд із традиційними персонажами Маланкою, царем Іродом, Козою, Янголом та Пастушками постають музиканти в образі мудрих Менестрелів-Волхвів, які несуть на землю добру звістку про те, що в небі та у серцях люду доброго запалюється нова зірка Віри, Надії та Любові.

Якими складними та яскравими були сюжети різдвяних вертепів (один з них був двічі екранізованим за версією Миколи Гоголя під назвою «Вечори на хуторі біля Диканьки», інший, за версією Олега Скрипки, був реалізований на той самий мотив, як відеоанімація), такою ж довгою й ретельною була робота над цією прекрасною народною піснею у стилі хореографічної різдвяної феєрії. Творчий та технологічний процеси тривали майже рік і відбулися за унікальною новою технологією, яка тільки сягнула України. Зйомка велась високошвидкісними камерами «Фантом», для чого було задіяно майже все студійне світлове обладнання України (приблизно 400 тисяч кіловат). Дизайнером костюмів для героїв була запрошена Лілія Літковська – відома в світі майстриня одягу, режисером відеокліпу став Володимир Якименко, а ролі героїв вертепу разом із музикантами високохудожньо виконали майстри театру, сучасного балету та цирку.

Історична довідка: «Щедрик» (в англійській версії «Carol of the Bells») – найвідоміша в світі новорічна пісня. В основу твору покладена українська щедрівка – пісня добрих побажань, яка виконується в період зимових свят. В обробці Миколи Леонтовича «Щедрик» був вперше виконаний в Києві Хором Київського Університету (1916 р.), а 5 жовтня 1921 року на концерті у славетному «Карнегі Холі» в Нью-Йорку відбулась світова прем’єра твору. 1936 року співробітник радіо NBC Пітер Вільховський пише до «Щедрика» англійський текст і пісня отримує назву «Carol of the Bells». Сьогодні ця мелодія добре знана у всьому світі – оригінальні інтерпретації твору робили відомі рок-гурти «Barenaked Ladies» та «Savatage», власну версію цієї композиції записав Олег Скрипка, а переробка пісні у стилі «техно-данс» від DJ Demonix наразі стала культовою класикою електронного андеграунду. Також пісня звучала у популярних кінофільмах «Гаррі Поттер», «Сам удома» та мультиплікаційному серіалі «Південний парк».

«Майже сторіччя «Щедрик» подорожує світом у насправді фантастичній обробці геніального українського композитора і диригента Миколи Леонтовича, – розповідає Олег Скрипка. – Проте, не слід забувати, що вік самої щедрівки може вже нараховує біля тисячі років, і кожне покоління виконавців наповнює її енергією та пульсаціями свого часу. Сьогодні настала наша черга збагатити безсмертний твір сучасними музичними вібраціями».

Переглянути нову відеороботу можна на каналах М1, А1, Star TV, MTV Україна та Music Box, а також на офіційному сайті гурту «ВВ», каналі youtube та в соціальних мережах.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру