Історик пояснив, чому особливо не хвилюється про примирення ветеранів УПА і Червоної армії

Дата: 16.10.2012
Автор:

Історик Іван Патриляк

УПА вела свою війну, яка лише частково хронологічно наклалася на Другу світову. Це була війна за незалежність, що тривала десятиліттями, тягнулася від першої війни за незалежність 1917–1921 років до 1960-го, – пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода Іван Патриляк.

Доцент Київського національного університету імені Тараса Шевченка, науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Іван Патриляк в інтерв’ю Радіо Свобода сказав, що не бачить великого сенсу в примиренні ветеранів Другої світової війни, які воювали в радянській армії і тих, які воювали в Українській повстанській армії.

“Треба розглядати УПА комплексно, – пояснив науковець. – Це був рух, який виріс із довоєнного націоналістичного руху і який не закінчився після війни. Їхня війна – це не була Друга світова війна. Це була війна за незалежність, яка тривала десятиліттями, тягнулася від тої першої війни за незалежність 1917-1921 років і протривала до 1960-го.”

Іван Патриляк говорить, що саме так стають зрозумілими мотиви та поведінка учасників визвольного руху: “Тоді зрозуміло, чому, наприклад, коли вже німці відступали з України, було прийняте рішення не нападати на них. Бо вже не було смислу. Вони вели свою війну, яка частково наклалася на Другу світову, хронологічно наклалася”.

Роль і місце воїнів УПА в українській історії, на думку Івана Патриляка, залежить від позиціонування сучасної Української держави: “Якщо ми її позиціонуємо як продукт права української нації на власну державність, на самовизначення, то очевидно, що УПА й ОУН – це типові національні антиколоніальні визвольні рухи, які (звичайно з певними особливостями) існували в усьому світі: від Ірландії, від Латинської Америки до В’єтнаму”.

Нагадаємо, що Іван Патриляк у 2012 році опублікував наукову працю на основі його докторської дисертації «Встань і борись! Слухай і вір…»: українське націоналістичне підпілля та повстанський рух (1939—1960 рр.). У вересні 2012 року вийшла друком нова книга Патриляка – науково-популярна історія УПА та ОУН від Коновальця до Кука, від зародження мережі до загибелі останнього повстанця “Перемога або смерть: український визвольний рух у 1939-1960 роках”.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру