З минувшини наших міст: 12 серпня 1107 року в історію полтавських Лубен вписано найславетнішу сторінку

Дата: 12.08.2012
Автор:

Будівля колишнього єпархіального училища в Лубнах

Коли в 988 р. київський князь Володимир вибрав релігією для свого язичницького народу християнство – він ще й збудував на честь знаменної події фортеці. Так на сході його земель, над річкою Сулою з’явився маленький луб’яний форпост. Від тих укріплень в сучасних Лубнах лишився лише топонім Верхній Вал.

Спочатку все було виключно войовничо: 12 серпня1107 р. в Лубнах військо київського князя Святополка Ізяславича (якому допомагали воїни Володимира Мономаха) розбило половецькі загони під командуванням Боняка та Шарукана.

Та в 1239 р. Лубни пали під татарським натиском, а після того стали звичайним сільцем – міський статус повернули їм вже аж у 1591 р. магнати Вишневецькі. Войовничий Ярема зводить тут замок і засновує костел – від цих споруд нічого не лишилося, як не шкода. А от фундований Раїною Вишневецькою у 1619 р. Мгарський (Лубенський) Преображенський православний монастир зберігся. Лубни увійшли до історії літератури – тут відбувається частина подій трилогії Генріка Сєнкевича “Вогнем і мечем”.

XVII-XVIII ст. – час козацької слави міста. Тут стоїть Лубенський полк, тут спалахують повстання. В 1709 р. в місті відкривається одна з перших в Лівобережній Україні аптек, розбивається ботанічний сад (аптекарський город). Місто процвітає – на той час воно було найбільшим на теренах Полтавщини.

В 1885 р. в селі Круглик біля Лубен було відкрито перший приватний музей України – зробила це Катерина Миколаївна Скаржинська.

В 1901 р. через Лубни пройшла залізниця.

В 1905-1907 рр. в 12-тисячних Лубнах діяла т.зв. “Лубенська республіка”, керована Андрієм Лівицьким, майбутнім Президентом УНР в екзилі.

Зараз місто вважається літературною столицею Полтавщини, є промисловим центром. Славляться Лубни цеглою, хлібом і морозивом (того тут виготовляють аж 45 сортів). Діють краєзнавчий музей (вул. Ярослава Мудрого, 30 – засновано заклад ще у 1873 р.) і галерея мистецтв. Є православна церква Різдва Богородиці. На Нижньому валу – Троїцька церква. На Володимирському майдані – пам’ятник князю Володимиру, засновнику міста.

www.castles.com.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру