Євген Сверстюк презентував у Черкасах книгу “Шевченко понад часом”.

Дата: 06.08.2012
Автор:

Філософ, публіцист, громадський діяч, колишній політв’язень, літературознавець Євген Сверстюк презентував у Черкасах книжку “Шевченко понад часом”.

Презентація відбувалася у суботу в межах “Вечора поезії та сучасної музики”, а також відкриття фестивалю “Живий камінь”.

Як зауважив публіцист, “Шевченко понад часом” – це полемічна книга про Тараса Шевченка.

“То, можна сказати, мій ужинок. Але я не люблю писати товстих книжок, товсті вже написані, треба тонкі. Це книжка про Шевченка, яким я його відчуваю, бачу. Вона полемічна стосовно того шевченкознавства, яке досі лежить на полицях книгарень. Тобто, вона відмовляється від стандартного образу Кобзаря, а розкриває живого апостола правди”, – сказав Євген Сверстюк.

Водночас Євген Сверстюк зауважив, що до Шевченка він ішов усе життя.

“Для мене Шевченко – це апостол, це молитва. Його образ використовували з політичних мотивів. Мені доводилося говорити про Шевченка те, чого не друкували. Навіть у моєму кримінальному вироку є одна стаття про Шевченка. Називається вона так тихо – “Остання сльоза”. Специфіка моєї роботи така, щоб не здивувати. Я не хотів би дивувати читачів, я цього не люблю. Треба щоб було щиро. Можна було б багато вигадати щось інтригуюче. Але я спробував у книзі передати, як я уявляю Шевченка, порівняно з тим дідусем, якого малюють на портретах”, – зазначив Євген Сверстюк.

Окрім того, під час презентації він висловився щодо української мови.

“За українську мову боротися має не закон, не законодавство. Хоча воно має бути згідно з Конституцією, де державна мова – українська. За українську мову має боротися кожен громадянин, кожен! І на кожному кроці, і в будь-якій ситуації, і перед будь-яким начальством він має бути непоступливим. І тільки тоді ми переможемо! І тільки тоді черв’яки, які хочуть підточити гору, залишаться черв’яками”, – наголосив Євген Сверстюк.

Джерело:Радіо Свобода

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру