Козакам і розстріляним у 30-х лірникам львівський художник присвятив понад 200 полотен про козака Мамая

Дата: 17.07.2012
Автор:

У Львівському палаці мистецтв відкрито ювілейну виставку «Козак Мамай» заслуженого діяча мистецтв України, лауреата Державної премії України в галузі архітектури, члена Національної спілки художників України Ореста Скопа.

«Козак Мамай — не прос­то символ спокійного, меланхолійного, східного упокоєння. Це образ іронічний, сатиричний та відверто бойовий. Автор  цих шедеврів — людина, яка живе ідеями, що їх важко виконати, невгамовна, з ентузіазмом на обличчі», — сказав на відкритті виставки відомий письменник Роман Лубківський. А сам Орест Скоп свого часу за іншої нагоди коментував  журналістам: «У час, коли все зводиться до однакових джинсів, сорочок, уніфікованого мистецтва, Мамай — це той образ, який спроможний не дозволити нам втратити національну ідентичність. Звичайно, пісня, кінь, кохання, з якими цей образ асоціюється, притаманні кожному народові. Але в кожного пісня інша, інші слова, музика, настрій. Пісня Мамая — не просто наша, вона про нас. І це те, що справді важливо».

Колись замисливши цикл полотен про козака Мамая як присвяту козакам та лірникам, розстріляним у 1930-х роках, головний художник Львівського палацу мистецтв Орест Скоп сьогодні є автором понад 200 тематичних полотен. Але не тільки Мамаїв демонструє він у виставковому залі — також пейзажі, натюрморти, тематичні твори. Окремої уваги варті  близько 50 світлин із зображеннями меморіальних комплексів та музеїв, втілених за проектами Ореста Скопа (зокрема Музей родини Степана Бандери у Стрию,  Музей національно-визвольної боротьби у Львові тощо), а також  фотопортрети та живописні зображення митця у виконанні його приятелів та друзів.

Виставку «Козак Мамай» Орест Скоп вважає найкращим подарунком собі до власного 60-ліття.

www.lviv.gazeta.ua

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki

Tags: , ,



Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 4 від квітень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру