11 лютого на телеканалі «Культура» – фільм“Отаман Ільницький”, про Ямпільську республіку, подільський «Холодний яр»

Дата: 09.02.2012
Автор:

11 лютого на телеканалі “Культура” виходить 8-й фільм документальної серії “Роман Коваль. Повернення правди”.

Фільм ”Отаман Ільницький” – про командира Марківської сотні та Окремого Наддністрянського куреня Армії УНР полковника Семена Ільницького із села Кетроси, тепер Довжок Ямпільського району Вінницької області.

“Найбільше вразило українське диво на Ямпільщині, диво пробудження українського народу від, здавалося, віковічного сну малоросійства, – розповідає автор фільму. – Мало хто вірив, що цю етнографічну масу можна пробудити до державного буття. Але загуркотіли у Петрограді громи Лютневої революції і села, які ще у березні 1917 р. плакали-ридали за російським царем, села, в яких уже не співали українських пісень, раптом рішуче потягнулися до свого. З натовпу вчорашніх малоросів ніби за помахом палички якогось доброго чарівника виросли козацькі сотні і курені, що на краю української землі взялися боронити свою національну державу. Боронили і співали українських пісень, які їм із фронту принесли українізовані частини, що вертали на Батьківщину.

Диво з див: селяни, які лише кілька тижнів перед тим уперше почули слово “Україна”, сприйняли його, стали називати себе українцями, та ще й гордістю, та й ще брязкаючи зброєю, та ще й стріляючи у бік тих, хто не хотів нас на нашій землі!

Під враженням можливості українського дива в найтяжчій ситуації перебуваю й досі. Коли хтось із песимістів скаржиться на несприятливий хід подій, демонструє, нехай і переконливі, факти занепаду українства, скиглить, що все пропало, згадую козаків Марківської сотні та їхнього отамана – Семена Ільницького”.

Демонстрація фільму розпочнеться 11 лютого 2012 р. о 20.05, повтор – 12 лютого о 1.05 та 9.05.

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру