14 січня – 114 років від Дня народження Горліс-Горського

Дата: 14.01.2012
Автор:

14 січня 2012 року – 114 років від Дня народження Горліс-Горського.

14 січня 1898 року у селі Демидівка (нині Кременчуцького району) на Полтавщині народився знаменитий український військовий і громадський діяч, письменник, старшина Армії УНР. Він був православним, хрещеним у місцевій Свято-Духівській церкві і козаком від народження, бо Демидівка веде свою козацьку історію від 1654 року. А головне – був справжнім українцем.

Як вправна вишивальниця мережить нитками орнамент на сорочці, так і події початку минулого століття вплели яскравою ниткою у долю Юрія стежки Холодного Яру, листя древніх гайдамацьких дубів і тихий шепіт одвічної історії цього краю…

Під час Першого Зимового походу Армії УНР Горліс-Горський був старшиною кінноти Запорізької дивізії, та з-за тяжкої хвороби у перші дні лютого 1920 року змушений був залишитися на лікування у Мотриному монастирі на Чигиринщині. Кажуть же: не було б щастя – та нещастя допомогло… Закинутий Долею до Холодного Яру, славний військовий і громадський діяч був ще й чудовим письменником, а з поміж інших його літературних творів найпотужнішим став «Холодний Яр» – чудовий художній літопис, який доніс до нашого часу героїку визвольної боротьби козаків Холодноярської республіки.

Від часу з моменту народження великого Українця сьогодні минає 114 років. Та час, відведений йому на пам’ять в історії рідної нації не має виміру: для імені Юрія Горліса-Горського попереду – вічність…

Родину Юрія Горліс-Горського: його дружину Галину, доньку Лесю, всіх нащадків славного роду і всіх справжніх українців, свідомих своєї місії в історії народу, «Козацький край» вітає з великим святом – Днем народження того, хто зафіксував мить, коли «повіяв огонь новий з Холодного Яру» і не дав тому вогню загаснути… Слава Україні!

З глибокою повагою до славного імені – редакція газети «Козацький край»

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру