Черкаська школа пілотування FPV-дронів представлена на національному рівні

Дата: 20.03.2023
Автор:

Іван Подолян з грізною «іграшкою», здатною швидко, практично безшумно і високоефективно знищувати ворожі укриття і техніку. Фото Романа Кирея («Урядовий кур’єр»)

Тема швидкісних дронів-камікадзе  FPV зовсім нова і надзвичайно популярна у ЗСУ. Школа пілотування та інженерії FPV, створена волонтерами нещодавно у Черкасах, вже має серед своїх здобутків  відточену на практиці  методику, що дозволяє виявляти потенційних операторів безпілотників – тих, кому навчання даватиметься простіше. Окрім навчання операторів, триває розбудова спільноти інженерів, які швидко створюватимуть з комплектуючих безпілотники, зорієнтовані на виконання тих чи інших бойових завдань.

«Нас зараз чекає радикальний ривок і в навчанні, і в будівництві FPV дронів. Нас — це всю Україну, – говорить Іван Подолян, волонтер і засновник ГО «Черкаський Інститут Міста». – Починають набирати обертів ударні БПЛА роти. Всього нам треба підготувати і забезпечити усім необхідним 4000-4500 військових пілотів.

І так сталося, що наша мікроскопічна Черкаська школа пілотування FPV зараз представлена на національному рівні. 12 березня я був на зустрічі, де зібрались близько 40 командирів ударних підрозділів, яким дуже потрібні FPV пілоти та самі апарати. І це вже друга подібна зустріч. І будуть ще. Я розказував про наш досвід…

Знаєте, що зараз відбувається у мене в усіх месенджерах? І, впевнений, у всіх таких, як ми – по всій Україні. Шквал запитів і черга на підготовку пілотів. Шквал запитів і черга на постачання FPV.

Ми ще тільки-тільки почали збирати кошти на перші 100 штук. Тільки почали замовляти комплектуючі на перші десятки. А у мене вже черга з запитів. І я прошу командирів шукати інших, більш потужних виробників. На що я чую: у інших — те ж саме.

Нам зараз треба радикально розширятися. Нам, Черкаському інституту міста і школі пілотування та інженерії FPV. Нам критично потрібні компанії, які здатні запустити виробництво усіх комплектуючих тут, в Україні, і замістити імпорт.

Від нашої з вами наполегливості і успішності залежить успіх весняно-літньої кампанії. І це не пафос і не перебільшення. Це те, про що мені постійно говорять причетні до теми військові, від найнижчого до найвищого рівня. FPV — невід’ємна, ключова частина тих ударних і штурмових підрозділів, які готуються очищати Україну цього року», – говорить Іван Подолян.

Назва дрона FPV - абревіатура від англійського «First Рerson View», що у перекладі означає пілотування від першої особи. Оператор-«дроновод» працює у відеоокулярах, на які передається зображення з камери безпілотника.

Іван Подолян підкреслює, що черкаська Школа пілотування та інженерії FPV – частина загальної волонтерської справи по забезпеченню фронту «Армією дронів», яку неможливо зупинити, тому що це – справа розгалуженої мережі волонтерських організацій по всій Україні.

У нещодавньому інтерв’ю “Урядовому кур’єру” черкащанин заявив: « У тому й сила нашого громадянського суспільства, що воно мережеве. Це робить меганеефективним використання ресурсів, але ми шалено виграємо у швидкості. Коли реакція на виклик відбувається в сотнях точок одночасно, то результат буде негайно. Це й різноманітність ідей, і конкуренція. Кінцевий замовник може вирішити, хто кращий та ефективніший. Наступний етап — найбільш конкурентні вироби мають ставити в серію, щоб вони були на озброєнні. Це і моя віддалена мета. Але навіть якщо ми запустимо FPV-спільноту в Черкасах, якщо буде багато операторів й інженерів, які знатимуть, як це робити, експериментуватимуть, — це вже буде гарний результат, закладений на роки вперед», – наголошує Іван Подолян.

Чергова зустріч командирів ударних підрозділів, яким дуже потрібні FPV-пілоти та самі апарати. Обличчя усіх цих людей ми побачимо вже після Перемоги…

 

 

 

 

 

 

Поделиться в соц. сетях

Share to LiveJournal
Share to Odnoklassniki


Напишіть відгук

Свіжий випуск

Газета 'Козацький край' номер 3 від березень 2024

дружні сайти

ТМ “Еко-Ферма”

Музейно-етнографічний комплекс “Дикий Хутір”

Світовий Конґрес Українців

Млини України

Млини України

Туристична компанія “Від Краю – до Краю”

Від краю до краю

© 2011-‘2024’.Вільне Козацтво Холодного Яру